Jak jeść zdrowo w pracy?

W natłoku obowiązków, terminów, dzwoniących telefonów, zapominamy, że również w pracy musimy zdrowo się odżywiać.  Tym bardziej, że dobrze skomponowany lunchbox nie tylko uciszy głód, lecz także dostarczy nam zdrowej energii.

„Warto się zmobilizować, uzbroić w silną wolę i w końcu zadbać o nasze odżywianie w czasie pracy” – radzi ekspertka Zdrowego Apetytu, Magdalena Maławska. „Wiadomo, że na przygotowanie zdrowej sałatki czy kanapek musimy poświęcić trochę czasu, ale nasze zdrowie samo o siebie nie zadba… Zacznijmy stosować zasady zdrowego odżywiania, poszukajmy zdrowych przekąsek zamiast słodyczy, a na efekty zdrowej diety nie będziemy musieli długo czekać. Korzystajmy również z pomocników, takich jak aplikacje, które pamiętają za nas o obowiązkowej szklance wody i wskazują czas posiłku.”

dietaRegularność to podstawa

Jedną z najważniejszych zasad prawidłowego odżywiania jest regularność spożywania posiłków. Drugie śniadanie powinniśmy spożyć nie później niż 3-4 godziny po śniadaniu. Jeśli w pracy czeka ogrom obowiązków, łatwo przegapić czas, kiedy powinniśmy spożyć posiłek. Pomocna w tym może być aplikacja Zdrowy Apetyt, która przypomina o godzinach spożywania posiłków i picia wody. Ale równie istotna jest nasza motywacja i odpowiednie przygotowanie. Warto poświęcić trochę czasu wieczorem, w domu, by przygotować pełnowartościowy posiłek lub przynajmniej dobrze przyjrzeć się ofercie stołówek w naszym miejscu pracy.

Co wybrać?

Doskonałą propozycją posiłku w pracy może być sałatka, zupa lub kanapka. Ale klucz do sukcesu to ich składniki. Najważniejszym elementem naszego posiłku powinny być produkty składające się z węglowodanów złożonych, na przykład: chleb pełnoziarnisty, kasze, makaron razowy, płatki owsiane lub orzechy – te dodadzą nam energii i uzupełnią niedobory magnezu, które mogą powstać w wyniku stresu (a o ten w pracy przecież nietrudno).

Pamiętajmy o owocach – to źródło witamin i błonnika pokarmowego niezbędnego dla lepszej perystaltyki jelit. Polecamy również produkty nabiałowe – bogate w wapń takie jak jogurt czy kefir, które korzystnie wpływają na naszą florę bakteryjną.

Sałatki – szybki i zdrowy pomysł do pracy

Dobrym rozwiązaniem jest sałatka – możemy ją przygotować dzień wcześniej, nie wymaga zbyt wiele pracy ani odgrzewania. A przede wszystkim nie pozwoli nam na kulinarną nudę – pomysłów na zdrowe sałatki jest przecież tak wiele. Które wybrać? Warto wybrać kompozycje z kaszą jęczmienną lub makaronem z pełnego ziarna, warzywami i kawałkami indyka, posypane pietruszką. Pietruszka to drobiazg, ale bardzo cenny – bogaty w wapń i witaminę C. Indyk to źródło pełnowartościowego odżywczego białka, natomiast kasza zawiera betaglukany, korzystnie wpływające na odporność naszego organizmu i witaminy z grupy B. Oto świetna kombinacja na dzień w pracy pełen wyzwań.

kanapkaNie zapominajmy o kanapkach

Prostą i dobrze wszystkim znaną propozycją są kanapki z warzywami, jajkiem, chudą wędliną lub plastrem sera żółtego (który jest źródłem wapnia). Pamiętajmy, że najlepsze pieczywo jest z mąki pełnoziarnistej. Koniecznie dodajmy do naszej kanapki warzywa –  ogórek, papryka, sałata. Co jeszcze? Puśćmy wodze fantazji – kanapka nie musi być nudna. Użyjmy też świeżych składników np. ziół, dzięki którym jedzenie będzie bardziej apetyczne.

Jak walczyć z ochotą na słodycze?

Kto z nas tego nie zna? Nagle nachodzi nas tak wielka ochota na coś słodkiego, że nie możemy się temu oprzeć. To dlatego, że spada nam cukier w organizmie. Ale warto walczyć z pokusą w postaci czekolady, batoników i cukierków, a zamiast nich sięgnąć po owoce. Owoce świetnie sprawdzą się właśnie w tych chwilach, gdy czujemy, że spada nam cukier i mamy ochotę na coś słodkiego. Warto wówczas mieć pod ręką na przykład jabłko.

orzechyZdrowy sposób na poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu

Praca to często wysiłek umysłowy. Zamiast sięgać po napoje energetyczne, lepiej poszukać naturalnych zdrowych propozycji. Produkty, które poprawiają zdolność myślenia to te dające energię i zawierające magnez – np. migdały, a także lecytynę, jak dobrze znane nam jajka (pozytywnie wpływają na układ nerwowy, a także koncentrację i pracę mózgu). Jajka są doskonałym składnikiem do kanapki czy sałatki.

W sytuacjach stresu, a o te w pracy bardzo łatwo, sięgajmy po kaszę gryczaną lub  kakao – to doskonałe źródło magnezu! Banan z kolei to istny energetyk. Zawiera łatwo przyswajalne cukry, dające zastrzyk siły. Zawierają także potas i magnez, które są odpowiedzialne za przewodnictwo nerwowe. Uwaga – cenna rada dla miłośników kawy. Jeśli pijesz dużo kawy, sięgaj również po banany, które uzupełnią stracone i wypłukane przez kawę składniki mineralne.

Nie ma jeszcze komentarzy.

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.