Na śniadanie, na lunch albo kolację… Z klopsikami, masłem orzechowym, bekonem, a nawet z bananem. Bez kanapki większość z nas…
To danie jest idealne dla osób borykających się z niedoborem żelaza, np. kobiet w ciąży. Ciecierzyca ma go najwięcej ze…
Wywodzący się z Kaszmiru napój noon chai zachwyca przede wszystkim różową barwą, która powstaje w trakcie przygotowywania. W tradycyjnych domach…
Jeśli lubisz kuchnię indyjską i masz w domu soczewicę, ugotuj sobie dal. Najlepsza do tego dania jest soczewica czerwona –…
Masz ochotę na kolorowe danie w stylu meksykańskim? Przygotuj pożywną sałatkę z mięsem, fasolą i warzywami i podaj ją w…
Domowej roboty batoniki z migdałów, orzechów i suszonych owoców są jednym z najlepszych źródeł energii, np. w trakcie intensywnej nauki…
W Nowy Rok nie powinno liczyć się kalorii, tylko cieszyć się chwilą i zajadać pyszności. Dobrym przykładem noworocznego deseru jest…
Masz ochotę na zdrowe śniadanie na ciepło, które będzie się komponowało z twoją ulubioną kawą i nie boisz się odrobiny…
Kiedy słyszysz hasło burak, od razu zapewne myślisz o takiej potrawie, jak barszcz czerwony z uszkami lub krokietem… Skojarzenie to jest oczywiście jak…
Trudno wyobrazić sobie polskie święta bez bigosu. Jeszcze trudniej znaleźć jeden przepis na to danie, który przypadnie do gustu wszystkim…
Wielu z nas czeka na Boże Narodzenie również ze względu na jedzenie. W tych dniach menu jest bardzo wyjątkowe i…
Zastanawiasz się, jak przystroić świąteczny stół, by cieszył oczy gości. Postaw na naturalne ozdoby, które również ucieszą podniebienia. Pomarańcze z…
Szybki obiad na ciepło? Makaron oczywiście. Spaghetti z pomidorami, czosnkiem, rozgrzewającym chili i odrobiną octu balsamicznego. Dwadzieścia minut i gotowe.…
Masz ochotę na coś słodkiego? Przygotuj czekoladowe trufle z orzechami i skórką pomarańczową. Już samym aromatem poprawiają nastrój. Przepis: Robert…
Szkoła gotowania dla dzieci Little Chef jest pierwszym i największym miejscem w Polsce, którego misją jest rozbudzenie wśród dzieci pasji…
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Za tym szczególnym czasem tęskni każdy z nas. Nie możemy się doczekać wyjątkowej atmosfery, charakterystycznego zapachu choinki przeplatającego się z aromatem domowych wypieków.
Śniadanie na słodko to dobry sposób na początek pochmurnego dnia. Naleśniki z maślanki z sosem karmelowym i owocami są łatwe w przygotowaniu i tak smaczne, że nie można przestać się nimi zajadać.
Fafernuchy spotkacie wśród dań kuchni kurpiowskiej. Nazwa brzmi egzotycznie? A tymczasem to pyszne ciastka z marchwi z dodatkiem czarnego pieprzu.
O poranku bardzo często ulegamy pokusie przeróżnych śniadaniowych wymówek, które później przypominają o sobie w najbardziej nieoczekiwanym momencie. I choć jest ich tyle, ilu zaspanych ludzi o poranku, to wbrew pozorom – łatwo je obalić. Szczególnie, że 8 listopada obchodzimy Dzień Zdrowego Śniadania.
Czy jesień może być pyszna? Może! Wystarczy postawić na sezonowe produkty, nie bać się kulinarnych eksperymentów i słuchać swojego brzucha. Na co macie dziś ochotę? Może na pikantny makaron?
Zmarznięta? Głodna? Rozgrzej się zdrową zupą z jarzyn. Do tego podpieczona kromka chleba z czosnkiem i bomba witaminowa na odporność gotowa. Smacznego.
Dynia ma rewelacyjny wpływ na zdrowie i urodę, a w połączeniu z bakaliami, tworzy bombę witaminową, która przyda się nam podczas jesiennych wieczorów.
Ekskluzywny sesja food pairing przy współudziale szefa kuchni Jarosława Walczyka oraz możliwość degustacji produktów łączonych z whisky, m.in. czekolady, suszonego mięsa, a nawet lodów. Organizatorzy Whisky Live Warsaw 2016 otwierają się na płeć piękną.
Czy wiecie, że herbata wspomaga organizm na kilka sposobów. Nieocenione są nie tylko jej właściwości rozgrzewające, ale także pobudzające i wspomagające układ trawienny. To napój w sam raz na jesień.
Dynia, koper włoski i czarna rzepa to typowo jesienne warzywa, które z powodzeniem mogą służyć nie tylko jako składnik sałatek, ale też pyszny dodatek do kanapek. Spróbujecie?
Czy wiesz, że w pierwszej trójce „królów detoksu”, znajdziesz: wodę, białe warzywa oraz kaszę jaglaną? Okropieństwa? Nieprawda! Wystarczy, że je dobrze przyrządzisz.
Masz ochotę zmienić coś w swoim menu i połączyć tradycję z nowoczesnością? Skorzystaj z przepisu inspirowanego literaturą Sienkiewicza, ale w zupełnie innym wydaniu. Będzie przepysznie!
Nie masz pomysłu na kolację? Zrób zupę z sezonowych produktów leśnych, np. z kurek. Łatwo je przyrządzić i smakują niemal wszystkim. Wystarczy kilka składników i aromatyczny posiłek gotowy.
Bób można podać na wiele sposobów: ugotować z solą, doprawić masłem, czosnkiem, ziołami czy oliwą. Można go też wykorzystać jako farsz do roladek z kurczaka. Z przekąski stanie się pełnoprawnym daniem.
Chłodnik to niekwestionowany lider wśród propozycji zup na lato. Nie tylko skutecznie orzeźwia w upalne dni, ale i jest zdrowy, smaczny oraz łatwy w przygotowaniu. Wartością dodaną tego typu zupy jest również fakt, że można ją podawać z różnymi dodatkami.