Różowo-białe rzodkiewki, zielone szparagi i sałata, pomidory czy ogórki – nie sposób wymienić wszystkiego, co wiosną znajdziemy na straganach. Jak korzystać z tego dobra? Zachłannie! Zanim skończy się sezon, warto dodawać warzywa do sałatek, robić z nich surówki i koktajle mocy.
Pyszną sałatkę można przyrządzić nawet z minimalnej ilości składników.
Wystarczy np. makaron, pomidor, kilka listków świeżej bazylii i odrobina oliwy.
Możliwości jest tyle, ile pomysłów w naszych głowach. Do tego wiele rodzajów sosów
– z kwaśną cytryną, wyrazistą musztardą, słodkim miodem lub aksamitną oliwą.
Albo ze wszystkim razem.
Jeszcze więcej inspiracji
Dojrzewające w słońcu, świeże owoce i warzywa zapewnią bogactwo kolorów,
smaków i aromatów. Świetnym ich uzupełnieniem w sałatce będą natomiast makarony, które dostarczą nam dodatkowo porcję energii. To szczególnie ważne, zwłaszcza teraz, gdy coraz więcej czasu spędzamy aktywnie.
Podobnie jak natura oferuje bogaty wybór świeżych produktów, tak makarony
– swoimi kształtami – dają nam dodatkowo tysiące inspiracji do stworzenia wiosennej sałatki. Długie wstążki, eleganckie kokardki, drobne łazanki, wesołe świderki i muszelki – ile kształtów, tyle pomysłów na lekkie dania
z ich udziałem. Oprócz łatwości przygotowania, sałatki z makaronem mają także
tę zaletę, że sprawdzają się w wielu okolicznościach. Są doskonałe zarówno jako rodzinny posiłek, jak i szybka przekąska. Łatwo je zabrać ze sobą do pracy lub
na piknik. Świetnie sprawdzą się także jako doskonały dodatek podczas wspólnego grillowania ze znajomymi, których zaskoczyć możemy np. ciekawą propozycją
z zakręconych, makaronowych uszek, połączonych z wędzonym pstrągiem
i nowalijkami. Z kolei menu wykwintnego przyjęcia czy uroczystości rodzinnej urozmaicą eleganckie łazanki z szynką parmeńską i wiosennymi szparagami.
Najlepsze składniki
Żeby wiosenne sałatki były smaczne i pięknie prezentowały się na talerzach, powinniśmy zadbać o to, by powstały z wysokiej jakości składników. Wybierajmy więc tylko świeże, jędrne i dojrzałe warzywa i owoce. Zwróćmy też uwagę na pozostałe dodatki, np. rybę czy mięso. Z kolei w przypadku makaronów warto sięgnąć po te najlepszej jakości, np. od Lubelli. Powstają z najwyższej jakości pszenicy, której specjalny proces mielenia i suszenia powoduje, że są odpowiednio twarde, a zarazem doskonale sprężyste. Po ugotowaniu nie sklejają się i zachowują piękny kolor.