Sezon na truskawki uważamy za otwarty. Za moment bazarki i sklepy warzywne pełne będą soczystych czerwonych owoców, z których można przyrządzić nie tylko desery i sałatki, ale też orzeźwiające chłodniki.
Truskawki najlepiej smakują, w lekkich i pełnych aromatów daniach. Nie lubią dużej ilości dodatków, dlatego tak dobrze czują się np. w towarzystwie chrupiących orzechów (szczególnie migdałów lub pistacji), a także suszonych owoców, z którymi tworzą niepowtarzalne duety smakowe i witaminowe, stając się tym samym doskonałym źródłem witamin z grupy B, magnezu, żelaza czy potasu.
Truskawkowy chłodnik z pistacjami i chrupiącymi ziarnami
Składniki:
- 2 kg truskawek
- 200 mln mleka kokosowego
- 1 szklanka soku z buraków
- 75 g pistacji, np. prażonych w piecu Bakalland
- 50 g Chrupiącej sałatki z żurawiną Bakalland
- szczypta soli
- 2 łyżeczki miodu
- pieprz do smaku
- listki mięty
Przygotowanie:
Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, a następnie delikatnie blendujemy. Dodajemy 150 ml mleka kokosowego i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy szklankę soku z buraków i wszystko dokładnie mieszamy. Całość przyprawiamy do smaku i dodajemy miód. Gotowy chłodnik wyjmujemy z lodówki na chwilę przed podaniem. Przelewamy do miseczek i dodatkowo ozdabiamy pozostałą śmietanką kokosową i posiekanymi pistacjami. Całość posypujemy chrupiącą sałatką i dodajemy listek mięty.