Sezon na truskawki uważamy za otwarty. Za moment bazarki i sklepy warzywne pełne będą soczystych czerwonych owoców, z których można przyrządzić nie tylko desery i sałatki, ale też orzeźwiające chłodniki.

Truskawki najlepiej smakują, w lekkich i pełnych aromatów daniach. Nie lubią dużej ilości dodatków, dlatego tak dobrze czują się np. w towarzystwie chrupiących orzechów (szczególnie migdałów lub pistacji), a także suszonych owoców, z którymi tworzą niepowtarzalne duety smakowe i witaminowe, stając się tym samym doskonałym źródłem witamin z grupy B, magnezu, żelaza czy potasu.

Truskawkowy chłodnik z pistacjami i chrupiącymi ziarnami

Składniki:

  • 2 kg truskawek
  • 200 mln mleka kokosowego
  • 1 szklanka soku z buraków
  • 75 g pistacji, np. prażonych w piecu Bakalland
  • 50 g Chrupiącej sałatki z żurawiną Bakalland
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki miodu
  • pieprz do smaku
  • listki mięty

Przygotowanie:

Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, a następnie delikatnie blendujemy. Dodajemy 150 ml mleka kokosowego i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy szklankę soku z buraków i wszystko dokładnie mieszamy. Całość przyprawiamy do smaku i dodajemy miód. Gotowy chłodnik wyjmujemy z lodówki na chwilę przed podaniem. Przelewamy do miseczek i dodatkowo ozdabiamy pozostałą śmietanką kokosową i posiekanymi pistacjami. Całość posypujemy chrupiącą sałatką i dodajemy listek mięty.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.