Planując imprezę sylwestrową często stajemy przed wyzwaniem przygotowania przekąsek, które zaskoczą naszych gości. W tym roku możemy pójść o krok dalej i dodatkowo przenieść ich kulinarnie w odległe zakątki świata – m. in. do Azji czy Meksyku. Jak sprawić, aby te wyjątkowe dania pojawiły się na naszym stole bez poświęcania przy tym połowy wieczoru na ich przygotowanie? Oto przepisy na szybkie sylwestrowe przekąski.
Jak połączyć sylwestrową radość z eksplozją smaków z różnych krajów i to w niecałe 30 minut? Dzięki tym przepisom – na bazie ciasta francuskiego, makaronu, wrapów – spektakularnie urozmaicisz przyjęcie a jednocześnie pozostanie ci wystarczająco dużo czasu na świętowanie z bliskimi. Dodatki takie jak jackfruit, grzyby shiitake czy krewetki będą nie tylko wyśmienicie smakować, ale również dowiodą, że kuchnie świata mogą być zaskakująco dostępne, a przekąski łatwe w przygotowaniu – nawet podczas gorączki sylwestrowej nocy.
Nuggetsy w panko
Ilość porcji: 2
Czas: 30 minut
Poziom ostrości: 1
Składniki:
100 g panierki panko House of Asia
4 łyżki Marynaty do mięsa wieprzowego gochujang bulgogi BBQ O’Food
250 g piersi z kurczaka pokrojonego na większe kawałki
500 ml oleju do smażenia
Do podania:
3 łyżki Sosu satay Ros Thai Thai
3 łyżki Sosu śliwkowego Ros Thai Thai
Sposób przygotowania:
- Mięso wymieszaj z marynatą gouchujang bulgogi i odstaw na minimum 15 minut.
- Następnie kurczaka obtocz w panko, usmaż na głębokim oleju na złoty kolor i odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Gotowe nuggetsy podawaj z sosem satay lub śliwkowym.
Paszteciki z kapustą i grzybami shiitake
Ilość porcji: 4
Czas: 25 minut
Poziom ostrości: 1
Składniki:
2-3 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia
30 g suszonych grzybów Shiitake
3 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia 3-4 ząbki czosnku drobno posiekane
1 łyżka Sezamu Czarnego House of Asia
1 opakowanie ciasta francuskiego
500 g kapusty kiszonej drobno posiekanej
1 cebula drobno pokrojona
2 jajka
3-4 łyżki oleju
Pieprz czarny do smaku
Sposób przygotowania:
- Grzyby shiitake przełóż do garnka, zalej zimną wodą, wstaw na gaz i doprowadź do wrzenia, następnie odstaw (najlepiej na noc), a wodę po grzybach zachowaj.
- Grzyby pokrój w paski i podsmaż na oleju 3-4 minuty z cebulą oraz pastą z czosnku, następnie dodaj kapustę i smaż kolejne 8-10 minut na średnim ogniu. W międzyczasie podlewaj wodą po grzybach i czekaj, aż odparuje. Pod koniec dopraw do smaku sosem sojowym, ostrygowym i czarnym pieprzem. Farsz pozostaw do wystudzenia, potem dodaj 1 jajko i całość wymieszaj.
- Ciasto francuskie podziel wzdłuż na 2 części. Na każdej rozłóż po równo farsz i zawiń w rulon, posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp czarnym sezamem, potnij na kawałki około 4-5 cm i ułóż na płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w piekarniku w temperaturze 200°C przez 15-20 minut.
Pierożki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym
Ilość porcji: 4
Czas: 25 minut
Poziom ostrości: 1
Składniki:
1 opakowanie Bezglutenowego makaronu z zielonego groszku House of Asia
2 łyżeczki Przyprawy Chili Con Carne Casa de Mexico
3-4 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 4 ząbki czosnku drobno posiekane
1 łyżka sezamu białego
1 opakowanie ciasta francuskiego
400 g mięsa mielonego
1 cebula drobno pokrojona
1/2 marchewki pokrojonej w paski
50 g kukurydzy z puszki
200 ml sosu pomidorowego
1 jajko
4 łyżki kolendry drobno pokrojonej
Sól do smaku
4 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
- Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie przelej zimną wodą, 2 łyżkami oleju i pokrój za pomocą nożyczek na mniejsze kawałki
- Na rozgrzaną patelnię wlej olej, podsmaż pastę z czosnku z cebulą, dodaj mięso, smaż, aż się zarumieni. Następnie dopraw przyprawą chili con carne, dodaj kukurydze, sos pomidorowy oraz kolendrę, gotuj, aż sos zgęstnieje. Przełóż do miski i pozostaw do wystudzenia.
- Ciasto francuskie rozłóż na blacie potnij na kwadraty 8 cm x 8 cm. Na każdy kwadrat nałóż farsz, złóż w trójkąt i zlep, posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp solą i sezamem. Piecz w temperaturze 200°C przez 12-15 minut, aż nabiorą złotego koloru.
Quesadilla z jackfruitem i czarną fasolą
Ilość porcji: 2
Czas: 25 minut
Poziom ostrości: 1
Składniki:
1 opakowanie Wrapów pszennych Casa de Mexico
1 puszka Jackfruita zielonego szarpanego QF Quality Food
2 łyżeczki Przyprawy Chili Con Carne Casa de Mexico
1 puszka Czarnej fasoli Casa de Mexico
2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2 łyżki posiekanych ząbków czosnku
200 g sosu pomidorowego
1 cebula pokrojona w piórka
200 g startego sera żółtego typu gouda
5 łyżek oleju
Sposób przygotowania:
- Jackfruita przełóż na sitko i wypłucz pod bieżącą wodą, następnie dobrze odciśnij. Fasolę również przełóż na sitko i przepłucz.
- Wrapy podgrzewaj na suchej patelni około 15 sekund z każdej strony.
- Na patelnię wlej olej, podsmaż cebulę z pastą z czosnku, dodaj jackfruita i smaż do uzyskania rumianego koloru. Następnie dodaj fasolę, sos pomidorowy i duś kolejne 10 minut. Pod koniec dodaj przyprawę chili con carne i całość wymieszaj.
- Na wrapy równomiernie nałóż ser, farsz, znowu ser i przykryj drugim wrapem. Gotowe quesadille podsmaż na patelni z dwóch stron, aż ser się rozpuści lub piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 10 minut.
Sałatka z makaronem i krewetkami
Ilości porcji: 1
Czas: 10 minut
Poziom ostrości: 1
Składniki:
1 opakowanie Makaronu instant pszennego House of Asia
12 krewetek Black tiger 16/20
1 dojrzałe awokado pokrojone w kostkę
2-3 szalotki pokrojone w cienkie piórka
1/2 marchewki pokrojonej w słupki
1 zielony ogórek wydrążony i pokrojony w cienkie półplastry
10 pomidorków cherry przekrojonych na pól
4-5 łyżek kolendry drobno posiekanej
Sól do smaku
2 łyżki oleju
Sos:
2 łyżki Marynaty do mięsa wieprzowego gochujang bulgogi BBQ O’Food
3 łyżki majonezu
Sok z 1 limonki
Czarny pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie przelej zimną wodą, 2 łyżkami oleju i pokrój za pomocą nożyczek na mniejsze kawałki.
- Wymieszaj dokładnie składniki na sos.
- Do dużej miski przełóż awokado, szalotki, marchewkę, ogórka, pomidorki oraz makaron, wymieszaj, a pod koniec dolej sos i ponownie wymieszaj.
- Krewetki smaż na rozgrzanej patelni po minucie z każdej strony, dopraw solą, następnie przetnij na pół, ułóż na sałatce i posyp kolendrą.
Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
Ilość porcji: 4
Czas: 20 minut
Poziom ostrości: 1
Składniki:
1-2 łyżeczki Przyprawy do fajita Casa de Mexico
5-6 Papryczek jalapeno zielonych krojonych Casa de Mexico
1 opakowanie ciasta francuskiego
100 g szynki pokrojonej w paski
100 g startego sera typu gouda
100 g sosu pomidorowego
50 g kukurydzy z puszki
1-2 ogórki kiszone pokrojone w słupki
1 jajko
Sposób przygotowania:
- Ciasto francuskie rozłóż na blacie dłuższym bokiem równolegle do siebie. Posmaruj sosem pomidorowym, następnie dodaj kolejno wszystkie składniki: ser, szynkę, kukurydzę, ogórka kiszonego, papryczki jalapeno i na końcu całość posyp przyprawą do fajita.
- Ciasto zwiń ciasno od siebie, posmaruj rozbełtanym jajkiem, pokrój na kawałki około 2-3 cm i ułóż na płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w piekarniku w temperaturze 200°C przez 15-20 minut.
Tortilla z serkiem i szynką
Ilość porcji: 4
Czas: 10 minut
Poziom ostrości: 1
Składniki:
1 opakowanie wrapów pszennych 25 cm
15 g Papryki Jalapeno zielonej krojonej Casa de Mexico
100 g Mango Chutney sosu słodko-pikantnego House of Asia
100 g szynki w plastrach pokrojonej w paseczki
50 g szpinaku świeżego
100 g serka śmietankowego
Kilka zielonych oliwek
Sposób przygotowania:
- Wrapy podgrzewaj na suchej patelni po 15 sekund z każdej strony. Następnie na każdym rozsmaruj serek śmietankowy, mango chutney, nałóż szynkę, szpinak i papryczki jalapeno.
- Wrapy zwiń w rulon i odstaw na kilka minut.
- Przed podaniem pokrój pod skosem, nabijaj na wykałaczki kolejno: oliwki i kawałki tortilli, ułóż na talerzu lub desce.