Na świątecznym stole nie może zabraknąć potraw, w których główną rolę odgrywają śledź, karp, kapusta, grzyby czy mak. Sposób przygotowania tradycyjnych dań z wymienionymi składnikami oraz ich smak znamy niemal na pamięć. A może w tym roku warto pokusić się o drobne innowacje w bożonarodzeniowym menu? Oto trzy przepisy na świąteczne dania z nowoczesnym twistem. 

świąteczna dania - tatar ze śledzia

Co roku na świątecznym stole znajdują się dania, które znamy od dzieciństwa. Kiedyś pomagaliśmy w ich przygotowaniu babci czy mamie, teraz sami je przyrządzamy. Kapusta z grzybami, śledź pod pierzynką, makowiec – wszyscy doskonale znamy te potrawy. Może w tym roku warto sięgnąć po świąteczne dania i smaki w nowej odsłonie?

Zanim przejdziemy do pracy nad świątecznymi daniami, warto wiedzieć, że na ich jakość wpływa nie tylko dobór składników, ale również właściwe narzędzia kuchenne. Na pewno należy zwrócić uwagę na ostre i precyzyjne noże, które pomogą sprawnie pokroić nawet najtwardsze warzywa czy owoce. Do pomidorów czy marchewek świetnie nada się mały, ostry nóż z ząbkami, natomiast do ryb odpowiedni będzie nóż z gładką krawędzią.

Marka Victorinox razem z Izabelą Kapis, podpowiada, jakie świąteczne dania w nowej odsłonie mogą znaleźć się na świątecznym stole.

Tatar ze śledzia:

Składniki:

  • 5 filetów śledziowych w occie
  • 3 jajka
  • 6 ogórków konserwowych
  • 1 cebula
  • 1/4 łyżeczki suszonego chili
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo (ok. 6 min. od momentu zagotowania się wody). Filety śledziowe odsączamy z nadmiaru octu, a następnie bardzo drobno siekamy. Cebulę obieramy, a następnie również drobno siekamy razem z ogórkami konserwowymi. Wszystkie posiekane składniki przekładamy do miski. Dodajemy suszone chili, oregano i oliwę. Całość mieszamy i odkładamy na 3 h do lodówki. Potem tatar przekładamy np. do słoiczków i podajemy.

Galette z kiszoną kapustą i grzybami

Galette z kiszoną kapustą i grzybami

Składniki:

  • 1 szkl. mąki orkiszowej jasnej
  • 70 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka śmietany
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 150 g pieczarek
  • 40 g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 jajko
  • sezam

Przygotowanie:

Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na min. 12h w chłodne miejsce. Masło kroimy na małe kawałki. Na stolnicę przesiewamy mąkę. Na środku robimy wgłębienie, do którego wbijamy jajko, dodajemy śmietanę, masło, sól oraz cukier. Całość siekamy nożem. Następnie z posiekanych składników formujemy kulkę, którą wkładamy do miski, a następnie do lodówki na 1h. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę i czosnek obieramy, a następnie drobno siekamy. Wrzucamy na patelnię i podsmażamy przez 3 min. Następnie na patelnię wrzucamy pokrojone w plastry pieczarki. Całość podsmażamy przez ok. 5 min. Kolejno dodajemy pokrojone, namoczone grzyby oraz posiekaną kapustę. Całość doprawiamy kminkiem, majerankiem, tymiankiem i papryką słodką. Podsmażamy przez 10 min. Po upływie czasu ciasto ponownie przekładamy na stolnicę. Wałkujemy podsypując mąką. Na środek ciasta przekładamy farsz, zostawiając wolne brzegi, które zawijamy na farsz. Boki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy przez ok. 45 min. w 180°.

świąteczne dania - Baklava makowa

Baklava makowa:

Składniki:

  • 300 g ciasta filo
  • 850 g masy makowej
  • 150 g miodu
  • 1 pomarańcza
  • 70 g masła
  • 1 łyżka skórki z pomarańczy
  • 50 g orzechów włoskich

Przygotowanie:

Masę makową przekładamy na patelnię. Pomarańczę sparzamy wrzątkiem, a następnie ścieramy z niej skórkę. Kolejno kroimy ją na pół i wyciskamy sok z połówki na patelnię. Dodajemy także skórkę z pomarańczy. Całość podsmażamy przez ok. 3 min. Masło drobno siekamy i podgrzewamy w rondelku przez 20 sek. Ciasto filo kroimy na pół. Prostokątne naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną roztopionego masła. Na jego dnie układamy 1/3 ciasta filo. Każdy płat smarujemy roztopionym masłem. Po ułożeniu pierwszej części ciasta, przekładamy na nie 1/2 masy makowej. Następnie powtarzamy czynności i układamy 1/3 ciasta filo, smarując je roztopionym masłem. Ponownie układamy na wierzchu masę makową, a na niej ostatnią część ciasta, które także zostało wysmarowane roztopionym masłem. Formę wkładamy do lodówki na 30 min. Po upływie czasu kroimy ciasto z masą na trójkąty lub romby. Piekarnik nagrzewamy do 200°. Pieczemy przez ok. 1h. W rondelku podgrzewamy miód z drugą połową soku z pomarańczy. Upieczoną baklavę polewamy podgrzanym miodem z sokiem oraz posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.

Smacznego!

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.