Dzień Matki obchodzony jest w ponad 40 krajach na całym świecie, a w Polsce jego tradycja sięga ponad 100 lat. Jak co roku, zbliżający się koniec maja rodzi wiele wątpliwości dotyczących tego, jakim upominkiem tym razem moglibyśmy obdarować nasze mamy. A może coś pysznego?
„Niektóre produkty mogą być wykorzystywane w kuchni nie tylko jako dodatek,
ale również przystawka, a nawet kompletne danie. Do ich grona należy szeroka gama serów, w szczególności żółtych, które można łatwo pokroić w małe kawałki”
– przypomina Ewa Polińska z MSM Mońki. Zadanie to ułatwi komplet akcesoriów (specjalnych widelczyków oraz noży), które wraz z drewnianą deską stworzą prezent idealny. Dzięki niemu każda pani domu zabłyśnie w czasie proszonych przyjęć oraz
w kilka chwil przygotuje poczęstunek dla niezapowiedzianych gości.
Mistrzyni wypieków
Przyrządzanie słodkości
to dla wielu mam chwila relaksu i oderwania się
od codziennych trosk.
Czas spędzony na pieczeniu stanie się jeszcze bardziej kolorowy dzięki wielobarwnym akcesoriom wykonanym z silikonu. Jakie są ich największe atuty, poza przepięknym wyglądem? Przede wszystkim formy te są bardzo lekkie, a w związku z tym prostsze w użyciu
od standardowych ciężkich blach. Ponadto są uniwersalne – przyrządzimy w nich praktycznie każdą potrawę czy wypiek w dowolnej temperaturze (od -60oC
do +230oC). A po skończonym pieczeniu bardzo szybko ostygną i bez problemu zmieszczą się w szafce.
Słodko-słone delicje
Czasem najpyszniejsze dania przygotować można w zaskakująco krótkim czasie. Aby każda mama mogła w parę minut przyrządzić sobie apetyczny podwieczorek lub wykwintny deser, możemy w ramach prezentu podarować jej zestaw
do fondue. Nieduże naczynie wyposażone
w podgrzewacz i długie sztućce jest idealne do serwowania płynnych
i gęstych sosów serowych, jak również roztopionej czekolady, w której zanurzyć można świeże owoce, orzechy, a nawet kawałeczki ulubionych ciastek. Zestaw będzie prezentował się znacznie ciekawiej, jeśli wręczymy go wraz z koszem, wypełnionym na przykład winem i serami żółtymi różnych typów lub kobiałką pierwszych w tym sezonie truskawek.
Pizza jak marzenie
Domowa pizza smakuje najlepiej. Aby osiągnąć klasę mistrzowską w jej przygotowaniu, warto zamiast tradycyjnej blachy sięgnąć po specjalny kamień. Cienka, lita płytka sprawi, że ciasto będzie wypiekało się równomiernie oraz osiągnie idealną chrupkość na spodzie. Poza tym pizza przygotowana w ten sposób jest gotowa w zaledwie kilka minut. Każda mama z pewnością doceni takie ułatwienie
w kuchni, szczególnie że z pomocą kamienia można przygotować szereg innych potraw, a także wykorzystać go do bardzo efektownego serwowania rozmaitych dań. Korzystając z sezonowych produktów na kamieniu upieczemy między innymi oryginalną pizzę z boczkiem, szparagami i serem żółtym.
Dopełnieniem upominku może stać się bukiet kwiatów, czekoladki lub kartka
z życzeniami, która niejednokrotnie stanowi akcent najcenniejszy dla mam, szczególnie jeśli zdecydujemy się wykonać ją sami. Podobnie jak własnoręcznie przygotowany dodatek do prezentu każdą mamę ucieszy dzień, w którym nie będzie musiała wykonywać żadnych codziennych obowiązków. Dlatego warto pokusić się
o przyrządzenie nie jednego posiłku, ale całego menu, rozpoczynając od kawy
z ciastem na śniadanie, pizzy ze szparagami na obiad, deski serów na podwieczorek
oraz czekoladowego fondue na deser.