Czarna porzeczka to prawdziwa witaminowa bomba – to właśnie w niej znajduje się więcej witaminy C w porównaniu do innych, również bogatych w ten składnik owoców, takich jak cytryna lub kiwi.
Choć mała i niepozorna czarna porzeczka jest źródłem wielu ważnych dla organizmu witamin. Czarne porzeczki są bogate w mikroelementy takie jak: potas, fosfor, magnez, a także witaminę C. Działają pozytywnie na organizm od wewnątrz, co przekłada się jednocześnie na wygląd zewnętrzny i ogólne samopoczucie.
„Czarna porzeczka to owoc wyjątkowo dla nas cenny. Zawiera m.in. antyoksydanty, które spowalniają proces starzenia się skóry. Owoc wpływa na nią pozytywnie, także dzięki dużej dawce garbników, mających właściwości ściągające, działanie przeciwzapalnie i regulujące wydzielanie sebum. Oczyszcza i odświeża skórę. Z kolei duża ilość witaminy C, zawartej w tym małym owocu, widocznie poprawia jej koloryt. Zawarty w porzeczce kwas askorbinowy wzmocni naczynia krwionośne i ograniczy ryzyko powstawania tzw. „pajączków” – wyjaśnia Elżbieta Lange, psychodietetyk i coach zdrowia.
Warto włączyć czarne porzeczki do diety również ze względu na dużą zawartość witamin E i A. Zwane witaminami młodości neutralizują wolne rodniki, przeciwdziałają powstawaniu zmarszczek i utracie jędrności skóry. Oprócz spożywania czarnej porzeczki lub produktów z tego wyjątkowego owocu można także przygotować proste maseczki, napary lub olejki, które poprawą kondycję skóry. A ich wyjątkowy aromat ukoi nerwy i pomoże poradzić sobie ze stresem.
Sok o każdej porze roku
Czarna porzeczka to owoc trudny w obróbce i dostępny tylko w sezonie. Najłatwiejszym sposobem na dostarczenie go do organizmu o każdej porze roku jest wykorzystanie gotowych produktów dostępnych na rynku. Tymbark 50 lat temu opracował pierwszą w Polsce recepturę pozwalającą na uzyskanie pełnowartościowego nektaru, gotowego do spożycia w wygodniej formie, który otrzymał znak „Jakość Tradycja” przyznawany tradycyjnym produktom żywnościowym wysokiej jakości z 50‑letnią tradycją wytwarzania. Od niedawna charakterystyczny smak porzeczek możemy odkryć na nowo w połączeniu z innymi owocami np. bananem lub mango.