Sałatka z uszkami to świetny pomysł na lunch lub przekąskę. Jest lekka, wyśmienicie smakuje, ale także wspaniale prezentuje się na talerzu. Dodatkowo jest szybka i prosta w przygotowaniu.
Do przygotowania sałatki oprócz uszek potrzebujemy pomidorki koktajlowe, świeży szpinak, oliwki, oliwę z oliwek, musztardę, ocet winny i przyprawy. Uszka możemy zrobić samodzielnie, ale równie dobrym rozwiązaniem jest skorzystanie z gotowych uszek, które dostępne są na rynku. Wybierając gotowy produkt warto jednak postawić na ten sprawdzony i godny zaufania. Tylko wtedy możemy być pewni, że efekt będzie prawdziwie zadowalający.
Składniki:
- uszka z pieczarkami, np. JAWO – 1 opakowanie
- oliwki – 20 szt.
- świeży szpinak – 1/2 opakowania
- pomidorki koktajlowe – 1 opakowanie
Sos:
- oliwa z oliwek – 150ml
- musztarda – 2 łyżki
- ocet winny – 50 ml
- czosnek – 2 ząbki
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Uszka ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. W tym czasie umyj liście szpinaku, pokrój pomidorki na połówki, a oliwki w talarki. Na duży płaski talerz wyłóż liście szpinaku, następnie na szpinak wyłóż ugotowane uszka, pomidorki i oliwki. W osobnym naczyniu przygotuj sos – wymieszaj dokładnie wszystkie składniki sosu i polej nim ułożoną na talerzu sałatkę.
Wskazówka: Aby uzyskać jeszcze bardziej sycące danie, sałatkę można serwować z sosem śmietanowo-ziołowym, oprószoną tartym serem żółtym.