Masz ochotę na coś pysznego, wykwintnego i niebanalnego? Zrób racuszki
z krewetkami, warzywami i ziołami według przepisu szefa kuchni Roberta Muzyczki. To danie w sam raz na lekką letnią kolację.

Przepis poleca: Robert Muzyczka, Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki:

  • pomidory – 2 średnie szt.
  • liście szpinaku
    – 1 opakowanie
  • jajko – 2 szt.
  • mąka – ½ szklanki
  • proszek do pieczenia
    – 2 płaskie łyżeczki
  • czosnek – 2 ząbki
  • krewetki koktajlowe
    – 2 garście
  • jogurt naturalny,
    np. OSM Piątnica
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia

 Przygotowanie:

Pomidory pokroić w kostkę, dodać do nich posiekane drobno liście szpinaku, jajka, wyciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe składniki. Dodać także pokrojone na kawałki, wcześniej oczyszczone
pod bieżącą wodą krewetki
(jeśli na grzbietach występują czarne linie). Wszystko dokładnie wymieszać. Formować małe racuszki i smażyć je
na złoty kolor, na rozgrzanym oleju, z obu stron.
Na gotowego racuszka nałożyć jedną łyżkę jogurtu naturalnego, całość posypać świeżymi ziołami.

Rada: Krewetki można zastąpić mięsem małży, wędliną pokrojoną w paseczki
lub innymi składnikami.

 

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.