Masz ochotę na coś pysznego, wykwintnego i niebanalnego? Zrób racuszki
z krewetkami, warzywami i ziołami według przepisu szefa kuchni Roberta Muzyczki. To danie w sam raz na lekką letnią kolację.
Przepis poleca: Robert Muzyczka, Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Składniki:
- pomidory – 2 średnie szt.
- liście szpinaku
– 1 opakowanie - jajko – 2 szt.
- mąka – ½ szklanki
- proszek do pieczenia
– 2 płaskie łyżeczki - czosnek – 2 ząbki
- krewetki koktajlowe
– 2 garście - jogurt naturalny,
np. OSM Piątnica - sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Pomidory pokroić w kostkę, dodać do nich posiekane drobno liście szpinaku, jajka, wyciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe składniki. Dodać także pokrojone na kawałki, wcześniej oczyszczone
pod bieżącą wodą krewetki
(jeśli na grzbietach występują czarne linie). Wszystko dokładnie wymieszać. Formować małe racuszki i smażyć je
na złoty kolor, na rozgrzanym oleju, z obu stron.
Na gotowego racuszka nałożyć jedną łyżkę jogurtu naturalnego, całość posypać świeżymi ziołami.
Rada: Krewetki można zastąpić mięsem małży, wędliną pokrojoną w paseczki
lub innymi składnikami.