Choć z wyglądu przypomina tartę, różni się od niej tym, że nigdy nie występuje
w wersji słodkiej. Ponadto quiche zawsze powinien zawierać nadzienie bazujące
na śmietanowo-jajecznej masie.
Polską kuchnię danie to podbija od niedawna, lecz jego receptura ukształtowała się już w XVI wieku, na pograniczu niemiecko-francuskim. Również sama nazwa jest francuską modyfikacją niemieckiego słowa Kuchen, które oznacza właśnie ciasto. Czym można wypełnić chrupiący quiche? Możliwości jest tyle, ile smakoszy tego prostego i niezwykle sycącego dania. Korzystając z rozpoczynającego się sezonu
na kurki warto pokusić się o przyrządzenie tego smakołyku w niezwykle aromatycznej, grzybowej odsłonie, z dodatkiem łagodnie pikantnych gałązek cząbru.
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 120 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1 łyżka zimnej wody
- szczypta soli
Mąkę przesiać przez sito i posiekać z masłem. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
Następnie rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tarty wysmarowaną masłem.
Na wierzch położyć papier do pieczenia, na papier dwie garście surowej fasoli
lub ryżu, w celu obciążenia. Piec w rozgrzanym do 180oC piekarniku przez
15 minut. Usunąć papier i obciążenie.
Składniki na farsz:
- 200 g świeżych kurek
- 1 cebula
- 150 g sera żółtego,
np. Gouda MSM Mońki - 300 ml śmietanki 36%
- 4 jajka
- 3 gałązki cząbru
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kurki oczyścić i poddusić przez parę minut na maśle, razem z cebulą pokrojoną
w kostkę. Doprawić do smaku solą, pieprzem,
wymieszać i odstawić.
Śmietankę dokładnie rozmieszać z jajkami, następnie dodać utarty na grubym oczku ser i posiekany cząber. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz wymieszać. Tak przygotowaną masę wlać na podpieczony kruchy spód, a na wierzch wyłożyć wcześniej przygotowane kurki. Całość upiec
w rozgrzanym do 180oC piekarniku, do zrumienienia (ok. 25 minut).
Smacznego!