Choć z wyglądu przypomina tartę, różni się od niej tym, że nigdy nie występuje
w wersji słodkiej. Ponadto quiche zawsze powinien zawierać nadzienie bazujące
na śmietanowo-jajecznej masie.

Polską kuchnię danie to podbija od niedawna, lecz jego receptura ukształtowała się już w XVI wieku, na pograniczu niemiecko-francuskim. Również sama nazwa jest francuską modyfikacją niemieckiego słowa Kuchen, które oznacza właśnie ciasto. Czym można wypełnić chrupiący quiche? Możliwości jest tyle, ile smakoszy tego prostego i niezwykle sycącego dania. Korzystając z rozpoczynającego się sezonu
na kurki warto pokusić się o przyrządzenie tego smakołyku w niezwykle aromatycznej, grzybowej odsłonie, z dodatkiem łagodnie pikantnych gałązek cząbru.


Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 120 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zimnej wody
  • szczypta soli

Mąkę przesiać przez sito i posiekać z masłem. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
Następnie rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tarty wysmarowaną masłem.
Na wierzch położyć papier do pieczenia, na papier dwie garście surowej fasoli
lub ryżu, w celu obciążenia. Piec w rozgrzanym do 180oC piekarniku przez
15 minut. Usunąć papier i obciążenie.

Składniki na farsz:

  • 200 g świeżych kurek
  • 1 cebula
  • 150 g sera żółtego,
    np. Gouda MSM Mońki
  • 300 ml śmietanki 36%
  • 4 jajka
  • 3 gałązki cząbru
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kurki oczyścić i poddusić przez parę minut na maśle, razem z cebulą pokrojoną
w kostkę. Doprawić do smaku solą, pieprzem,
wymieszać i odstawić.

Śmietankę dokładnie rozmieszać z jajkami, następnie dodać utarty na grubym oczku ser i posiekany cząber. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz wymieszać. Tak przygotowaną masę wlać na podpieczony kruchy spód, a na wierzch wyłożyć wcześniej przygotowane kurki. Całość upiec
w rozgrzanym do 180oC piekarniku, do zrumienienia (ok. 25 minut).

Smacznego!

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.