Pudding z chia i jeżynami można zjeść na śniadanie albo podwieczorek. Dodaje energii, jest zdrowy, smaczny, a co więcej – przepis na niego opracowali dietetycy FC Barcelony. Coś w sam raz dla dużych i małych fanów piłki nożnej.
Brawa dla firmy Beko za projekt „jedz jak mistrz”! Dzięki pomysłowi zaangażowania dietetyków i piłkarzy FC Barcelony w kampanię promującą zdrowe i sezonowe produkty dzieci mają okazję przekonać się, że warzywa i owoce nie są takie straszne. Skoro piłkarscy idole jedzą pomidory, brokuły, jeżyny, awokado, daktyle, czy nasiona chia, to może warto ich spróbować? Przykład to pudding z nasionami chia, daktylami i jeżynami na bazie mleka.
Pudding z chia i jeżynami
Składniki:
- 100 g orzechów włoskich
- pół szklanki mleka
- garść jeżyn
- garść jagód goji
- 1 daktyl
- 2 łyżki nasion chia
- łyżeczkę ekstraktu waniliowego
- ulubiony jogurt
Przygotowanie:
Do blendera kielichowego wlej mleko, dodaj daktyl, orzechy włoskie i ekstrakt waniliowy. Blenduj przez około 5-7 minut do uzyskania gładkiej konsystencji. Przelej masę do dużego słoika i dodaj nasiona chia. Zakryj miksturę pokrywką i dobrze wstrząśnij, aby upewnić się, że nasiona chia są równomiernie rozprowadzone. Wstaw do lodówki do schłodzenia. Deser będzie gotowy,jak tylko nasiona chia napęcznieją. Podawaj z ulubionym jogurtem i dużą ilością jeżyn. Smacznego!
Więcej przepisów na www.beko.pl/jedzjakmistrz