Mamy dla was ekscytujące przepisy na dania z jabłkami, na które właśnie zaczyna się sezon. Będą was cieszyć aż do wiosny.
Tekst: Joanna Zaguła
No tak, nie ma się co oszukiwać. Chociaż mamy piękną gorącą jesień, a wczoraj udało mi się zjeść jeszcze świeży bób, to koniec owocowego sezonu zbliża się nieuchronnie. Pan z malinowym straganem, którego spotykałam codziennie pod redakcją, dziś sprzedaje już tylko kwiaty, w restauracyjnych kartach dań miejsce śliwek zajmuje jarmuż. Niedługo pozostaną nam tylko jabłka. I – o ile teraz się nimi cieszę, bo są soczyste, słodkie i kwaśne, zaskakują różnorodnymi smakami i potrafią zaspokoić głód, to niedługo będę miała ich serdeczne dosyć. Postanowiłam więc w tym roku zapobiegać znudzeniu i zawczasu przygotować sobie ciekawe przepisy na dania z jabłkami, nie tylko na słodko, żeby te owoce na talerzu cieszyły mnie aż do wiosny.
Na pierwszy ogień niech pójdą – klasycznie – słodkości. Polecam serdecznie jabłka pieczone. Mało w nich mąki (no, może tylko trochę kruszonki), a więcej owocu. Słodźcie je (umiarkowanie) miodem i posypujcie orzechami. A będzie i pysznie, i zdrowo. Proponujemy hojnie doprawiać taki deser nie tylko cynamonem, ale też mielonym zielem angielskim i chili, do środka wkładać kaszę jaglaną z rodzynkami albo manną.
Jeśli chodzi o szarlotkę, to najbardziej ekscytująca jej wersja to wersja z… cheddarem! Brzmi to niesłuchanie. I niekoniecznie smacznie. Ale uwierzcie mi – jest super! To przepis popularny w Stanach i Kanadzie, dość ciężki, ale pełen smaku, który zapewnia mocno karmelowy ser. Dodaje się go do kruchego spodu i grube plastry serwuje się do gorącego ciasta, by się ładnie roztopiły. Taka forma podania była popularna w XIX wieku, zanim upowszechniły się lody.
Jabłka lubimy też bardzo, kiedy są wytrawne. Jabłkowe dżemy (z dużymi kawałkami owoców) z dodatkiem octu, pieprzu i przypraw korzennych oraz szczypty soli to chutney. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do mięs oraz ich wegańskich odpowiedników, np. roślinnych pasztetów czy sojowych kiełbasek. Bardzo smaczna jest też zupa-krem z korzenia pietruszki z dodatkiem jabłka. Podajemy ją z frytkami z topinamburu i robi się wykwintnie.
Ale chyba moim ulubionym jabłkiem na słono jest jabłko w sałatce. Klasycznie w Waldorfie – z orzechami włoskimi, selerem naciowym, winogronami i majonezem albo w wersji fit – z jarmużem, orzechami lasowymi, żurawiną i olejem sezamowym.