Wywodzący się z Kaszmiru napój noon chai zachwyca przede wszystkim różową barwą, która powstaje w trakcie przygotowywania. W tradycyjnych domach pity jest z okazji ważnych wydarzeń, a ze względu na swój różowy kolor nazywany jest napojem zakochanych. Spróbujecie?
Do przygotowania tradycyjnego noon chai mieszkańcy Kaszmiru wykorzystują lokalną odmianę herbaty, którą przyrządzają w samowarze, dodając do niej pistacje
i migdały. Herbatę możemy również przygotować w domowych warunkach – ważne, by przestrzegać kilku zasad.
Składniki:
- 3 szklanki wody
- 2 łyżki herbaty (najlepsza będzie liściasta zielona herbata)
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- kilka pokruszonych ziaren kardamonu
- 1 laska cynamonu
- 4 gwiazdki anyżu
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżka cukru
- 70 g pistacji,
np. Bakalland - 70 g migdałów,
np. Bakalland
Przygotowanie:
Do delikatnie gotującej się wody wsypujemy liście herbaty (pamiętajmy, aby nie doprowadzić wody do wrzenia). Do herbaty dodajemy sodę oczyszczoną, sól,
kilka ziaren pokruszonego kardamonu, laskę cynamonu, anyż i wszystko gotujemy. Następnie dodajemy cukier, posiekane migdały i pistacje (odrobinę możemy zostawić do posypania gotowej herbaty) i wszystko gotujemy na małym ogniu przez
ok. 20 minut. Dolewamy mleko i zwiększamy ogień, doprowadzając wywar do wrzenia. Gotowy napar odcedzamy za pomocą sitka i przelewamy do szklanek.
Całość posypujemy posiekanymi orzechami.