Tradycyjny wypiek, ale z lekkim, nowoczesnym twistem? Oto przepis na bezglutenowy sernik mango z bakaliami. Obłędnie smakuje, pięknie pachnie i bajecznie wygląda! W sam raz na Wielkanoc.
Składniki (śr. 20 cm):
Spód migdałowy:
- 100 g płatków owsianych zmielonych na mąkę
- 150 g migdałów, np. Kresto
- 70 g rodzynek
- 70 g miodu
- 30 g oleju rzepakowego, np. Rapso
- 1 jajko
Sernik mango:
- 600 g sera z wiaderka (mielony do sernika)
- 200 g pulpy z mango
- 2 jajka
- 80 g ksylitolu
- 40 g proszku budyniowego waniliowego
Górna warstwa:
- 150g jogurtu skyr
- kilka sztuk miechunki
- kakao
Przygotowanie:
Spód migdałowy:
Migdały upraż na patelni i pozostaw do wystudzenia. W tym czasie posiekaj drobno rodzynki. Wystudzone migdały zmiel na gruboziarnistą mąkę. W misce wymieszaj zmielone migdały, mąkę z płatków owsianych, posiekane rodzynki. Do suchych składników dodaj płynny podgrzany miód, olej rzepakowy Rapso oraz rozmieszane jajko. Całość zagnieć. Papierem do pieczenia wyłóż forme, następnie ciastem spód oraz boki, widelcem zrób w spodzie małe dziurki. Piecz w 180°C przez 10 minut.
Sernik mango:
Ser, pulpę z mango, jajka, budyń i ksylitol zblenduj na gładką masę. Na podpieczony spód wylej masę serową. Piecz w 180°C przez ok. 50 min (góra lekko zarumieniona). Sernik odstaw do wystudzenia i włóż do lodówki na kilka godzin, aby stężał.
Górna warstwa:
Skyr wyłóż na górę sernika i wyrównaj wierzch. Za pomocą foremki do ciasteczek w kształcie jajka odciskaj na górze jej kształt wcześniej maczając ją w kakao. Miechunkę umieść tak, aby przypominała żółtka jajek i kojarzyła się z Wielkanocą. Resztę ozdób dodaj według uznania.
Smacznego