Pierogi to klasyk na świątecznym stole. A gdyby tak pokusić się o wersję deserową? W naszym wydaniu farsz z kapusty zastąpiliśmy makiem w towarzystwie śliwek, skórki z pomarańczy oraz orzechów. Prawdziwa uczta dla każdego łasucha!

pierogi z makiem

Przepis na około 30 pierogów:

Składniki:

Masa makowa:

  • 200 g mielonego maku, np. BackMit
  • 200 ml mleka
  • 100 g orzechów włoskich 
  • 50 g orzechów nerkowca, np. KRESTO
  • 50 g suszonych śliwek kalifornijskich 
  • 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • 80 g miodu
  • 50 g cukru trzcinowego 
  • 20 g masła

Wykonanie:

  1. Mleko, masło, cukier i miód podgrzej, mieszaj, do ich rozpuszczenia i połączenia.
  2. Dodaj bakalie, mak i zalej gorącym mlekiem do napęcznienia i zgęstnienia masy. Ostudź.

Ciasto na pierogi:

  • 2 szklanki mąki pszennej uniwersalnej
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki mielonego maku BackMit
  • gorąca woda

Wykonanie:

  1. Mąkę wymieszaj z jajkiem i makiem. Powoli dodawaj po kilka łyżek gorącej wody. Wyrób ciasto, aby stało się miękkie i elastyczne. Zagniecione ciasto przykryj, aby nie wyschło.
  2. Rozwałkuj kawałek na cienki placek i wykrój koła. Nałóż farsz makowy i dokładnie zalep pierogi. Gotuj około 2 minuty od wypłynięcia.

Polewa:

  • Orzechy włoskie i orzechy nerkowca
  • 2 łyżki masła
  • łyżka miodu

Wykonanie:

Orzechy upraż na patelni, dodaj masło i miód, podgrzej do rozpuszczenia. Jak zgęstnieje, zdejmij z ognia i polej dressingiem ugotowane pierogi.

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.