Beza Pavlova, przekładana śmietanowym kremem i dekorowana sezonowymi owocami, to jeden z deserów idealnych. Jej sekretem jest pieczenie w odpowiedniej temperaturze i długie suszenie.

Składniki na bezę:

  • białka jajek – 4-5
  • cukier – 1 szklanka
  • mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka
  • ocet – 1 łyżeczka
  • sól – 1 szczypta

Składniki na krem:

  • śmietana 30% – np. OSM Piątnica – 330 ml
  • śmietana 42% – 200 ml
  • serek mascarpone – 250 g
  • cukier puder – 1 łyżka

Dekoracja:

owoce sezonowe: maliny, borówki, jeżyny, mango

 Przygotowanie:

Białka należy ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier do uzyskania białej, kremowej, błyszczącej masy. Należy uważać, by nie przebić białek. Ubijanie powinno trwać około 10-12 minut. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, ocet i chwilę ubijać. Pianę wyłożyć na papier do pieczenia. Delikatnie rozsmarować. Nie formować bezy zbyt długo, najlepiej zrobić to kilkoma sprawnymi ruchami. Piec w piekarniku nagrzanym do 120°C przez 30 minut, później suszyć 4 godziny w 90°C przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po tym czasie beza będzie chrupiąca z zewnątrz, na spodzie i po bokach. W samym środku pozostanie lekko wilgotna, piankowa.

Śmietanę 30% i 42% wlać do misy miksera i ubijać do uzyskania zwartej konsystencji pod koniec ubijania dodać cukier puder. Do ubitej śmietany dodawać partiami serek mascarpone i mieszać na najniższych obrotach miksera. Krem wyłożyć na bezę przed samym podaniem, do tego czasu trzymać go w lodówce. Na krem wyłożyć owoce.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.