Śniadanie na słodko to dobry sposób na początek pochmurnego
dnia. Naleśniki z maślanki z sosem karmelowym i owocami są łatwe
w przygotowaniu i tak smaczne, że nie można przestać się nimi zajadać.
Przepis Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Składniki:
- Masło Ekstra od OSM Piątnica – 50 g
mąka pszenna
– 2 szklanki- proszek do pieczenia
– 2 łyżeczki - cukier – 3 łyżki
- jajka – 3 szt
- maślanka – 3 szklanki
- olej do natłuszczenia patelni
- ulubione owoce
(truskawki, banany,
maliny itp.)
Sos karmelowy:
- Śmietanka 42%
od OSM Piątnica – 200 ml - Masło Ekstra
od OSM Piątnica – 1 łyżka - cukier – 6 łyżek
- woda – 100ml
Przygotowanie:
Mąkę dokładnie wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Dodać jajka,
maślankę i roztopione masło. Całość wymieszać. Usmażyć naleśniki na lekko
natłuszczonej, nagrzanej patelni. Następnie do garnka wsypać cukier, dodać
wodę i często mieszając gotować do uzyskania złoto brązowego koloru.
Osobno zagotować śmietankę, po czym połączyć ją z karmelem. Odstawić
do przestygnięcia. Gdy temperatura spadnie do ok. 30st. C, dodać masło
i zmiksować blenderem.
Podawać z ulubionymi owocami, polane sosem karmelowym.