Już najwyższy czas, aby rozpocząć odpowiednie przygotowania i zaplanować świąteczne menu. Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć tradycyjnych potraw, jednak warto pomyśleć także o kolorowych deserach, dzięki którym poczujemy nadchodzącą wiosnę.
Po wielkanocnym śniadaniu i świątecznym obiedzie czas na coś słodkiego, a jednocześnie zdrowego. Owocowe desery to idealny sposób na osłodzenie sobie świąt, a ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Do stworzenia tego typu przysmaków najlepiej wykorzystać owoce z puszki, które są pozbawione skórki oraz pestek – dzięki temu są gotowe do spożycia od razu po otwarciu. Podając je na wielkanocnym stole możemy być pewni, że zasmakują każdemu.
Pana cotta z brzoskwiniami w galaretce
Składniki:
- 400 ml śmietany kremówki
- 150 ml mleka
- 1 laska wanilii
- 65g cukru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1 puszka brzoskwiń w zalewie (np. marki Sandra)
- 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej
W garnku mieszamy śmietanę kremówkę, mleko i cukier, a następnie podgrzewamy na małym ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Laskę wanilii rozcieramy, zbieramy jej ziarenka i dodajemy do garnka. Całość mieszamy. Następnie do małej miseczki wlewamy 3 łyżki wody, wsypujemy żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dokładnie wymieszaną żelatynę dodajemy do garnka z masą. Podgrzewamy jeszcze przez kilka minut, mieszając przez cały czas. Schłodzoną masę na panna cotte przelewamy przez drobne sitko do szklanych naczyń. Wstawiamy do lodówki na około 3 godziny. Tuż przed wyjęciem pana cotty z lodówki kroimy brzoskwinie w plasterki i przygotowujemy galaretkę według wskazówek na opakowaniu. Wyjmujemy pana cotte i układamy na niej plasterki brzoskwiń, po czym zalewamy je ostudzoną, tężejącą galaretką. Deser chłodzimy w lodówce przez kolejne 2 godziny. Możemy podać go z bitą śmietaną i startą czekoladą.
Składniki na ciasto:
- 250g mąki
- 150g twardego masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
Składniki na krem waniliowy:
- opakowanie budyniu śmietankowego
- 1 ½ szklanki śmietany 12%
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
Składniki na wierzch tarty:
- ananas z puszki
- brzoskwinie z puszki
- gruszki z puszki
Twarde masło ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie dodajemy do niego mąkę, cukier, żółtka i trochę zimnej wody. W szybkim tempie zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i dobrze schładzamy. Następnie rozwałkowujemy ciasto i wylepiamy nim dno i boki formy. Wstawiamy tarte do piekarnika na 180 stopni i pieczemy od 15 do 20 minut. W tym czasie gotujemy budyń, dodając do niego cukier i śmietanę. Następnie mieszamy go i powoli dodajemy masło. Powstały krem rozsmarowujemy na wystudzonej tarcie i zatapiamy w nim kawałki ananasa, gruszki i brzoskwini.