W Nowy Rok nie powinno liczyć się kalorii, tylko cieszyć się chwilą i zajadać pyszności. Dobrym przykładem noworocznego deseru jest tort łączący smak konfitury z dzikiej róży z suszoną żurawiną, nutą granatu oraz czekolady.
Żurawinowy tort z konfiturą z dzikiej róży
Składniki:
- 5 jajek
- 250 ml konfitury
z dzikiej róży - 200 g żurawiny, np.
z sokiem z granatu Bakalland - 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 tabliczka białej czekolady
- 1 aromat migdałowy
(9 ml) - 1 tabliczka startej czekolady
Składniki na krem:
- 300 g serka mascarpone
- 250 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie konfitury z dzikiej róży i żurawiny:
Żurawinę moczymy w soku z dzikiej róży przez ok. 20 minut.
Następnie podgrzewamy wszystko na patelni z niewielką ilością cukru do momentu,
aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Do musu z żurawiny dodajemy konfiturę
z róży i wszystko dokładnie mieszamy.
Żółtka ucieramy z cukrem na jednolitą masę, dodajemy cukier wanilinowy i wszystko dokładnie miksujemy.
W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno pianę
z białek, dodajemy do masy razem z żurawiną. Wszystko przekładamy
do wcześniej przygotowanej tortownicy (rozmiar 24), wyłożonej papierem
do pieczenia. Pieczemy
ok. 45 minut, w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni. Po wystygnięciu ciasto kroimy na trzy biszkopty i przygotowujemy krem: śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Tak przygotowany krem przekładamy warstwami na zmianę z konfiturą z dzikiej róży i żurawiny i roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Na koniec pozostałym kremem smarujemy cały tort i posypujemy go płatkami czekoladowymi.