Statystyki dotyczące marnowania żywności są porażające. Na świecie,
według raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia
i Rolnictwa FAO (2013), rocznie marnuje się 1,3 mld ton jedzenia.
Światowy Dzień Żywności, przypadający 16 października,
jest doskonałą okazją, by zastanowić się nad własnym
niechlubnym udziałem w tych statystykach oraz podjąć
starania do zmiany tego stanu rzeczy.
Niemal 1/3 Polaków
przyznaje się do wyrzucania
żywności. W koszu
na odpady najczęściej
lądują wędliny (43 %),
pieczywo (36 %),
warzywa (32 %)
i owoce (27 %),
poza tym jogurty,
mięso, mleko, ser.
Jakie są przyczyny
marnowania jedzenia? Najczęstsza to przegapienie terminu przydatności do spożycia (38 %).
Kolejnymi są: zbyt duże zakupy (15 %), zbyt duże porcje posiłków (13 %),
niewłaściwe przechowywanie żywności (11 %), zakup złego jakościowo
produktu (9 %), produkt lub danie jest niesmaczne (6 %), brak pomysłów
na wykorzystanie resztek (3 %).*
Przeanalizowanie tych przyczyn pokazuje, że można je całkowicie
wyeliminować – wystarczy więcej uważności i świadomości
w planowaniu zakupów, przechowywaniu żywności
i przygotowywaniu posiłków.
Proste zasady
Wdrożenie w codzienne życie
kilku prostych zasad powinno
pomóc uporać się z problemem
marnowania jedzenia.
- Planuj z głową
Warto przyzwyczaić
się do planowania posiłków
na kilka dni oraz zaplanowania
zakupów do nich. Żywność
kupujmy rozsądnie, nie róbmy
wielkich zapasów i zawsze
sprawdzajmy termin
przydatności do spożycia.
- Właściwie przechowuj żywność
Często nie zdajemy sobie sprawy
z tego, jak kolosalne znaczenie
ma właściwe przechowywanie
żywności. Tu z pomocą
przychodzą eksperci
Media Markt, którzy wyjaśniają, w jaki sposób innowacyjne funkcje
nowoczesnych lodówek pomagają w walce z problemem marnowania żywności.
„Jaki jest sekret świeżości produktów trzymanych w lodówce? Przede wszystkim
odpowiednia temperatura i wilgotność” – tłumaczy Anna Chruściel, Dział Zakupu
AGD Media Markt (Kupiec). „W ofercie Media Markt mamy wiele lodówek
z zaawansowanymi technologicznie rozwiązaniami, służącymi przedłużeniu
świeżości żywności.”
Takie działanie mają między innymi
systemy hyperFresh i hyperFresh plus
dostępne w lodówkach Siemens
(modele KG36NXI35 – iQ 300
oraz KG39NAI35 – iQ500)
oraz systemy VitaFresh
i VitaFresh plus w lodówkach
Bosch (modele KGN36XL35
– Seria 4 oraz KGN39AI35 – Seria 6).
Warto również zwrócić uwagę
na system chłodzenia Samsung
No Frost – eliminuje on z wnętrza
lodówki wilgoć, która jest powodem
rozwoju pleśni i bakterii
oraz przyspiesza psucie
się żywności. Doskonałe
działanie mają też inne technologie
Samsunga – Convertible Zone
(pozwala dostosować temperaturę
do aktualnie przechowywanych
w niej produktów, aby zapewnić
im optymalne warunki)
czy Cool Select Zone™ (szuflada, w której możemy ustawić niezależną temperaturę).
W wygodnej, przestronnej lodówce łatwiej też utrzymać porządek i nie przegapić
mijającego terminu ważności produktów.
„Wszystkie te modele znaleźć można na stronie www.mediamarkt.pl”
– przypomina Anna Chruściel. „Każdego, kto poszukuje fachowych informacji
na temat technologii przedłużających świeżość żywności, zapraszam do odwiedzenia
centrum Media Markt. Nasi przeszkoleni pracownicy wyjaśnią działanie i możliwości
techniczne produktów oraz pomogą wybrać model najlepiej dostosowany do potrzeb
klienta.”
- Kuchnia kreatywna
I wreszcie – gotujmy kreatywnie. Starajmy się wykorzystać to wszystko,
co mamy w lodówce czy szafkach kuchennych. Kulinarne eksperymenty
przynieść mogą pomysły na znakomite dania, a jeśli brak nam takiej inwencji
– zajrzyjmy choćby na blogi kulinarne. Znaleźć tam można mnóstwo pomysłów
na twórcze wykorzystanie resztek jedzenia.
*źródło: Raport „Nie marnuj jedzenia 2016”, Federacja Polskich Banków Żywności