Mamy je w ogródkach, działkach, na balkonach i w wazonach. Kwiaty, bo o nich mowa, to nie tylko ozdoba i źródło pięknego zapachu, ale też dodający smaku dodatek do napojów. Kiedy wiosenna pogoda płata figle, warto przyrządzać sobie lecznicze napary z kwiatów albo dodawać suszone płatki kwiatów do herbat. 

 

Najstarszy kwiat pochodzi jeszcze z okresu wczesnej jury, a jego skamieniałości odnaleziono na terenie współczesnych Chin. W starożytności płatki kwiatów ozdabiały ołtarze bogów oraz uroczystości. W średniowieczu z kolei motywy florystyczne były wykorzystywane w płaskorzeźbach, zdobieniach katedr i kościołów. Od epoki wiktoriańskiej do dziś, kwiaty stały się gestem, symbolem podziękowań, wdzięczności i miłości. Można je również wykorzystywać w kuchni. Kwiaty – te jadalne – posiadające niesamowity aromat, stosuje się również w gorących naparach. 

Napar z dodatkiem róży 

Róża działa przeciwzapalnie, wzmacnia organizm od środka i jest naturalnym źródłem witaminy C, tak ważnej w okresie przeziębień. Właściwości lecznicze róży doceniali ludzie starożytni, stosując ją jako lek na ból brzucha czy polepszenie trawienia. Napary herbaciane z dodatkiem róży mogą także pić kobiety w ciąży, gdyż zawiera cenny kwas foliowy, wpływający na prawidłowy rozwój układu nerwowego płodu. Poza tym kwiat róży to także świetny element aromatyzujący. Najczęściej możemy go spotkać jako dodatek do herbat czarnych i zielonych. 

Pachnący jaśmin

Określany jako cesarska perła kwiat jaśminu możemy kojarzyć z opowieści, w których pąki otwierają się nocą. To właśnie dlatego zbiera je się wczesnym porankiem i umieszcza w wychłodzonym pomieszczeniu, aby nie traciły zapachu i nie zwiędły. Jaśmin ma także korzyści zdrowotne: z pomocą zielonej herbaty chroni organizm przed wolnymi rodnikami, odpowiadającymi za starzenie się oraz poprawia pracę układu krwionośnego. Można ją także stosować zewnętrznie na oparzenia lub jako odświeżający tonik do przemywania twarzy.

Urokliwy hibiskus

Pochodząca z Chin ketmia, potocznie hibiskus, to roślina o wyjątkowo pięknych tropikalnych kwiatach, chętnie wykorzystywana jako aromatyzujący dodatek do herbat o prozdrowotnych właściwościach. Odmianą hibiskusa, używaną w mieszankach herbacianych jest afrykańska ketmia szczawiowa, nazywana hibiskusem szczawiowym. Podobnie jak róża, odpowiada za zwiększenie odporności dzięki dużej zawartości witaminy C oraz złagodzenie stanu zapalnego. Kwiaty hibiskusa doceniają także osoby będące na diecie odchudzającej, ponieważ wspomaga proces trawienny i działa oczyszczająco. 

Uspokajająca lawenda

Choć kojarzy się nam przede wszystkim z fioletowymi polami upraw w Prowansji, to jest też znana ze swojego charakteru relaksującego. Aromatyczna lawenda jest chętnie wykorzystywana jako składnik wszelkich mieszanek herbacianych ułatwiających zasypianie i uspokajających. Dzieje się to za sprawą olejku lawendowego, zawierającego substancje zapachowe odpowiadające za łagodzenie stresu, usuwanie napięcia nerwowego i wyciszenie. Stąd tak cenione są wszelkie gorące napary herbaciane z lawendą pite przed snem, aby uspokoić umysł i odprężyć ciało. Oprócz tego, herbaty z dodatkiem kwiatów lawendy poprawiają nastrój i wspomagają procesy trawienne.

www.herbata.sklep.pl.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.