W czasach, gdy budki z burgerami wyrastają jak grzyby po deszczu, warto poszukać lżejszych, choć podobnych w smaku alternatyw. Ciekawą, zdrowszą i równie pożywną propozycją są burgery z buraka, które przypadną do gustu nie tylko miłośnikom kuchni wegetariańskiej.
Zastępując krwiste mięso soczystymi burakami, przygotujemy tradycyjny amerykański obiad w zupełnie nowej odsłonie. Wystarczy kilka najprostszych składników oraz kultowe dodatki, takie jak chrupiąca bułka, wyrazisty żółty ser, garść różnych gatunków sałat oraz ulubiony sos. Jarskie barbecue czas zacząć!
Burgery buraczane z aldamerem
Składniki:
- 150 g buraków
- 3 łyżki kaszki kuskus (zaparzonej)
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz czarny
i majeranek do smaku - olej rzepakowy
do smażenia - 8 plasterków sera,
np. Aldamer MSM Mońki - 4 bułki do burgerów
- 2 garście mixu sałat (roszponka, rukola itp.)
Przygotowanie:
Buraki obrać i zetrzeć na tarce na grubym oczku. Dodać kuskus, jajko,
mąkę kukurydzianą i rozdrobniony czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i dokładnie wymieszać. Uformować okrągłe kotlety i usmażyć
na średnio rozgrzanym oleju na lekko złoty kolor.
Bułki do burgerów przekroić na pół i zagrzać w piekarniku lub opiekaczu.
Na połówki bułek położyć po plastrze sera, następnie gorącego buraczanego kotleta, ponownie ser i mix sałat. Przykryć drugą połówką bułki. Serwować z dowolnym sosem – pomidorowym, majonezowym, tatarskim lub chrzanowym.