Jeśli w gorące dni szukasz ochłodzenia, a dość już masz picia czystej wody, przygotuj domową lemoniadę na bazie herbaty z wykorzystaniem sezonowych owoców. Pokrojony w kostkę arbuz będzie do tego idealny.

Łącząc herbatę z arbuzem, nie tylko gasimy pragnienie i chronimy nasz organizm przed odwodnieniem, ale także zmniejszamy powstałe w wyniku pocenia się niedobory. Owoc dostarcza bowiem naszemu organizmowi sporej dawki witaminy A, B1, B2, B6, C, a także potasu, miedzi i magnezu.

Składniki:

  • 100 ml wody
  • 1 torebka herbaty, np. Strawberry Sensation Ahmad Tea London
  • 30 dag arbuza
  • pokruszony lód
  • listki mięty do ozdoby

Przygotowanie:

Zaparz torebkę herbaty w 100 ml wody. Zaczekaj, aż napar wystygnie. W tym czasie odkrój skórkę od arbuza, a czerwoną część pokrój na małe kostki. Do wysokiej szklanki wlej herbatę, wrzuć arbuza i dodaj pokruszony lód. Na koniec ozdób szklankę listkami mięty

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.