Jeśli w gorące dni szukasz ochłodzenia, a dość już masz picia czystej wody, przygotuj domową lemoniadę na bazie herbaty z wykorzystaniem sezonowych owoców. Pokrojony w kostkę arbuz będzie do tego idealny.
Łącząc herbatę z arbuzem, nie tylko gasimy pragnienie i chronimy nasz organizm przed odwodnieniem, ale także zmniejszamy powstałe w wyniku pocenia się niedobory. Owoc dostarcza bowiem naszemu organizmowi sporej dawki witaminy A, B1, B2, B6, C, a także potasu, miedzi i magnezu.
Składniki:
- 100 ml wody
- 1 torebka herbaty, np. Strawberry Sensation Ahmad Tea London
- 30 dag arbuza
- pokruszony lód
- listki mięty do ozdoby
Przygotowanie:
Zaparz torebkę herbaty w 100 ml wody. Zaczekaj, aż napar wystygnie. W tym czasie odkrój skórkę od arbuza, a czerwoną część pokrój na małe kostki. Do wysokiej szklanki wlej herbatę, wrzuć arbuza i dodaj pokruszony lód. Na koniec ozdób szklankę listkami mięty