To, co wybieramy z menu, wiele o nas mówi. Jednak jeszcze bardziej znamienny jest sposób, w jaki delektujemy się ulubionymi daniami. Jak jeść, żeby podczas romantycznej kolacji albo biznesowego lunchu oczarować innych kulturą osobistą, radzi serwis do zamawiania jedzenia z restauracji Pyszne.pl.

Zgodnie z zasadami savoir vivre wiele potraw powinno spożywać się zupełnie inaczej, niż robimy to na co dzień. Spaghetti możemy na przykład jeść jak Włosi, używając tylko widelca, na który nawija się nitki. Mniej wprawieni korzystają dodatkowo z łyżki, którą na talerzu odzielają porcję makaronu. Podobne dylematy pojawiają się, kiedy do stołu podawany jest niefiletowany drób. W takim przypadku można pomóc sobie ręką. Widelcem umieszczonym w lewej dłoni przytrzymujemy korpus, a nożem w prawej odkrawamy kawałek mięsa. Kiedy pozostaną już tylko skrzydełka i udka, należy je zjeść, trzymając za kość. Po posiłku palce trzeba opłukać w przygotowanej do tego celu miseczce z wodą, a potem wytrzeć je w specjalną serwetkę.

Kultura jedzenia 2Nie taki skorupiak straszny

Pozornie skomplikowane wydaje się też jedzenie skorupiaków. Najsmaczniejsze mięso homara znajduje się w ogonie, odnóżach i szczypcach. Aby móc je zjeść, należy przeciąć skorupiaka wzdłuż i usunąć mięso z korpusu. Potem korpus trzeba ująć lewą ręką, a prawą wykręcić ogon. Następnie ogon przecina się od spodu, a mięso wyciąga widelcem. Aby dostać się do mięsa odnóży, należy je przełamać w stawach i zmiażdżyć końcówki, a w przypadku szczypiec – rozgnieść je w połowie przy pomocy specjalnych kleszczy. Podobnie postępuje się z langustą. Mięso skorupiaków jemy za pomocą sztućców.

Kultura jedzenia 3Taktowne posługiwanie się sztućcami

Korzystanie z noża i widelca wydaje się być łatwe, w praktyce okazuje się jednak, że nie jest to tak powszechnie znana sztuka. Osoby praworęczne powinny w prawej ręce trzymać nóż, a w lewej widelec, natomiast leworęczni odwrotnie. Palec wskazujący nie może dotykać ani ostrza noża, ani wybrzuszenia widelca. Raz użytych sztućców nie należy odkładać na stół ani opierać o brzeg talerza, za to można je położyć na talerzu po skosie, tak aby trzonki dotykały krawędzi naczynia, a ząbki widelca i ostrze noża były blisko jego środka. W trakcie jedzenia zupy łyżki nie napełniamy w całości, a do ust wkładamy tylko jej zwężony koniec. Jeśli czekamy na dokładkę, sztućce należy położyć na talerzu w pozycji za dwadzieścia czwarta, a po skończonym posiłku ułożyć je równolegle do siebie na pozycji dwadzieścia po czwartej.

Kultura jedzeniaEfektowne nakrycie stołu

Oczywiście, niedopuszczalne jest podawanie potraw w plastikowych albo styropianowych pojemnikach. Na romantyczną kolację, nawet jeśli podane zostanie jedzenie zamówione online, konieczna jest elegancka zastawa i szklane kieliszki do wina.
Uroczystości rodzinne czy spotkania biznesowe nabierają klasy, kiedy wszyscy, którzy zasiedli do stołu, wiedzą, jak zachowywać się taktowanie w trakcie jedzenia. Poza smakami i aromatami rozpieszczającymi podniebienia, ważna jest przecież także atmosfera wspólnego posiłku. A o taką pomoże zadbać rabat 10 zł na Pyszne.pl.

141027_700x300_coop_republikakobiet

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.