Szukasz pomysłu na szybką karnawałową przekąskę? Zrób dip z awokado z dodatkiem mięty. Idealny do krakersów, grzanek, świeżych warzyw pokrojonych w słupki. Wystarczy kwadrans i miseczka pyszności gotowa.
Przepis: Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy
- Porcja: 1 miseczka
- Czas: ok 15 minut
Składniki:
- dojrzałe awokado – 2 szt
- śmietana 12% (np. od OSM Piątnica) – 4 łyżki
- sok z cytryny – 1 łyżka
- świeża mięta – 2 gałązki
- sól, pieprz i cukier do smaku
Przygotowanie:
Awokado przekroić na pół, wydrążyć pestkę i łyżką wyciągnąć miąższ. Następnie w misce rozdrobnić wszystko dokładnie widelcem. Kolejno dodać śmietanę, sok z cytryny i drobno posiekaną miętę. Na koniec przyprawić do smaku i wszystko razem wymieszać.