Dynia, koper włoski i czarna rzepa to typowo jesienne warzywa,
które z powodzeniem mogą służyć nie tylko jako składnik sałatek,
ale też pyszny dodatek do kanapek. Spróbujecie?

Fenkuł, znany bardziej jako koper włoski, to warzywo, które dzięki witaminie C
wspiera pracę układu odpornościowego i hamuje rozwój wolnych rodników,
a dzięki witaminie B1 i błonnikowi – odpowiada za obniżenie poziomu
cholesterolu we krwi. Można go jeść na surowo, świetnie więc nada
się do przygotowania kanapek czy tostów. „Fenkuł w połączeniu z łososiem
i pomarańczą na toście to idealny wybór dla fanów opiekanego pieczywa”
– opowiada Wiktor Kowalski, ekspert z Dan Cake Polonia.

jesienne_smaki_dla_urody

Dynia na grzance

Dynia znana powszechnie jako główny składnik pysznych zup bardzo dobrze
sprawdzi się też jako dodatek do kanapek. Sama w sobie ma wszechstronne
działanie. Jest niskokaloryczna i jednocześnie bogata w witaminy: B, PP i A
– zbawienną dla zdrowej i promiennej cery, oraz w minerały: fosfor, potas
i wapń. „Jeśli mamy więcej czasu, warto poeksperymentować z tym warzywem.
Możemy na przykład podpiec wydrążony wcześniej i doprawiony ulubionymi
przyprawami miąższ, który położony na ciepłej jeszcze grzance rozgrzeje
z samego rana. Zawsze i wszędzie sprawdzi się też prosta pasta z dyni, papryki
i czosnku na kromce chleba”podpowiada ekspert.

jesienne_smaki_dla_urodyPasta z rzepy

To intensywne w smaku warzywo ma bardzo wszechstronne zastosowanie:
można z niego zrobić surówki, sałatki, ale też podawać duszone czy w formie
dodatku do kanapek. Po rzepę warto sięgnąć w przypadku częstych problemów
z infekcjami, ponieważ działa antybakteryjnie, a także odkażająco i pobudzająco
na pracę wątroby. Co najważniejsze, rzepa jest niskokaloryczna i zawiera dużo
witamin, takich jak C, B1 i B2, PP, oraz potasu, żelaza, wapnia czy magnezu.
Ma też bardzo dobry wpływ na przetłuszczające się włosy i cerę, ponieważ
ma działanie przeciwłojotokowe. Warto więc wprowadzić ją do codziennego
menu, ponieważ jedzona regularnie bardzo dobrze wpływa na pracę całego
organizmu. „Rzepa sprawdza się nie tylko jako np. sałatka z orzechami,
rodzynkami i jogurtem naturalnym, ale też dodatek do kanapek. Starty korzeń
rzepy na pierwszy rzut oka świetnie imituje twarożek. A w połączeniu z ciemnym
pieczywem i sałatą będzie źródłem nie tylko niezbędnych witamin, ale też energii”
przypomina Wiktor Kowalski.

jesienne kanapki

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.