Dynia, koper włoski i czarna rzepa to typowo jesienne warzywa,
które z powodzeniem mogą służyć nie tylko jako składnik sałatek,
ale też pyszny dodatek do kanapek. Spróbujecie?
Fenkuł, znany bardziej jako koper włoski, to warzywo, które dzięki witaminie C
wspiera pracę układu odpornościowego i hamuje rozwój wolnych rodników,
a dzięki witaminie B1 i błonnikowi – odpowiada za obniżenie poziomu
cholesterolu we krwi. Można go jeść na surowo, świetnie więc nada
się do przygotowania kanapek czy tostów. „Fenkuł w połączeniu z łososiem
i pomarańczą na toście to idealny wybór dla fanów opiekanego pieczywa”
– opowiada Wiktor Kowalski, ekspert z Dan Cake Polonia.
Dynia na grzance
Dynia znana powszechnie jako główny składnik pysznych zup bardzo dobrze
sprawdzi się też jako dodatek do kanapek. Sama w sobie ma wszechstronne
działanie. Jest niskokaloryczna i jednocześnie bogata w witaminy: B, PP i A
– zbawienną dla zdrowej i promiennej cery, oraz w minerały: fosfor, potas
i wapń. „Jeśli mamy więcej czasu, warto poeksperymentować z tym warzywem.
Możemy na przykład podpiec wydrążony wcześniej i doprawiony ulubionymi
przyprawami miąższ, który położony na ciepłej jeszcze grzance rozgrzeje
z samego rana. Zawsze i wszędzie sprawdzi się też prosta pasta z dyni, papryki
i czosnku na kromce chleba” – podpowiada ekspert.
Pasta z rzepy
To intensywne w smaku warzywo ma bardzo wszechstronne zastosowanie:
można z niego zrobić surówki, sałatki, ale też podawać duszone czy w formie
dodatku do kanapek. Po rzepę warto sięgnąć w przypadku częstych problemów
z infekcjami, ponieważ działa antybakteryjnie, a także odkażająco i pobudzająco
na pracę wątroby. Co najważniejsze, rzepa jest niskokaloryczna i zawiera dużo
witamin, takich jak C, B1 i B2, PP, oraz potasu, żelaza, wapnia czy magnezu.
Ma też bardzo dobry wpływ na przetłuszczające się włosy i cerę, ponieważ
ma działanie przeciwłojotokowe. Warto więc wprowadzić ją do codziennego
menu, ponieważ jedzona regularnie bardzo dobrze wpływa na pracę całego
organizmu. „Rzepa sprawdza się nie tylko jako np. sałatka z orzechami,
rodzynkami i jogurtem naturalnym, ale też dodatek do kanapek. Starty korzeń
rzepy na pierwszy rzut oka świetnie imituje twarożek. A w połączeniu z ciemnym
pieczywem i sałatą będzie źródłem nie tylko niezbędnych witamin, ale też energii”
– przypomina Wiktor Kowalski.