Oprócz tradycyjnych potraw świątecznych w postaci pierogów, kapusty czy ryby, na polskich stołach coraz częściej króluje także wino. Mimo dużej popularności tego trunku wciąż jeszcze niewiele z nas wie, jak odpowiednio dobrać wino do potraw, szczególnie tych wigilijnych.
Wino stanowi świetne dopełnienie wszelkich dań i niewątpliwie wpływa na wzrost walorów smakowych podawanych posiłków. Warto wiedzieć jak je dobierać, aby móc w pełni cieszyć się jego smakiem.
Inne wino powinno zostać podane do potraw zawierających rybę, a inne, do dań z czerwonym mięsem. Odpowiedni dobór i umiejętność podawania wina w sposób, którego nie powstydziłby się profesjonalny sommelier wymaga zastosowania kilku podstawowych zasadach związanych zarówno z jego wyborem, ale także odpowiednim podawaniem.
Na świątecznym stole z pewnością nie zabraknie ryby. Winem, które dobrze się z nią komponuje jest białe, najlepiej wytrawne. Karp, królujący na stołach w Wigilię, najlepiej czuje się w towarzystwie win ze szczepu Chardonnay. Świąteczne wypieki, takie jak piernik, makowiec czy keks smakują najlepiej, kiedy w przerwie, popija się do nich wino z wyraźną słodyczą. Dobrze jest, kiedy jest ono nieznacznie słodsze od podawanego deseru. Najlepszym rodzajem będzie więc wino typu Late Harvest – słodkie, z późnego zbioru.
Spożywane często drugiego dnia świąt kaczka czy wszelkiego rodzaju mięsa pieczone komponują się z winem czerwonym, np. Merlot. Bigos z kolei idealnie komponuje się z winem Riesling ze względu na jego kwasowość i podobne cechy smaku w bigosie. Wędliny i świąteczne pieczenie, takie jak pasztet pasują z kolei do win delikatnych i subtelnych o lekkim smaku, np. Chianti.
„Dobierając wina do świątecznych potraw warto pamiętać, że powinny się one wzajemnie komponować, a ich smaki powinny się dopełniać. Najlepiej więc pasują do siebie wina i potrawy o zbliżonym ciężarze. Lekkie potrawy najlepiej komponują się z delikatnymi winami, a dania o wyrazistym charakterze z kolei idealnie pasować będą do win o mocnej budowie” – komentuje Andrzej Strzelczyk, Mistrz Polski Sommelierów, ekspert Żabka Polska.
Odpowiedni dobór wina to dopiero połowa sukcesu. Niezwykle istotna jest także temperatura podania wina. Wina białe i różowe powinny być schłodzone do temperatury około 8-10 stopni Celsjusza. Wina czerwone z kolei powinny mieć nieco wyższą temperaturę, między 14-18 stopni.
„Wbrew panującej opinii, kupno dobrego wina wcale nie musi wiązać się z dużym wydatkiem. Najlepszym przykładem jest oferta starannie wyselekcjonowanych win, jakie oferowane są w sklepach Żabka i Freshmarket. Szeroki wybór win w sklepach obu sieci pozwoli na zakup trunków, które dopasować można do każdej okazji” – dodaje Andrzej Strzelczyk.