Wiosną i latem, kiedy pogoda dopisuje, zdecydowanie częściej sięgamy po orzeźwiające napoje. By były zdrowe, warto przygotowywać je samemu, używając do tego celu ziołowych herbat i owoców.
Do przygotowania lemoniady warto wybrać odpowiednią bazę, bo to właśnie dzięki niej napój będzie miał intensywny aromat i smak. Przykładem są napary herbaciane lub ziołowe, ponieważ dzięki nim lemoniada będzie nie tylko smaczna, ale także zdrowa.
Mrożona pomarańcza
Składniki:
(dzbanek 700 ml)
- 4 torebki herbaty Earl Grey, np. Ahmad Tea London
- 2 pomarańcze
- cukier brązowy
- kostki lodu
Przygotowanie:
Zalej wrzątkiem (około 500 ml) herbatę Earl Grey Ahmad Tea London, dodaj skórkę z jednej pomarańczy. Zaparzaj pod przykryciem 3-5 minut. Następnie dodaj 3/4 szklanki soku z pomarańczy i 1/3 cukru. Dobrze wymieszaj. Po wystygnięciu dodaj kilka kostek lodu i wstaw dzbanek do lodówki na godzinę. Przed podaniem ozdób szklanki startą pomarańczą – złap za denko i zwilż górną krawędź szklanki sokiem z cytryny, odciśnij w startej skórce pomarańczy, odczekaj chwilę i postaw. Następnie wlej mrożoną herbatę, wrzuć koski lodu i plasterek pomarańczy.
Cytrynowe szaleństwo
Składniki:
(dzbanek 700 ml)
- 3 torebki herbaty Peppermint &Lemon, np. Ahmad Tea London
- 1 cytryna
- listki mięty do ozdoby
- cukier brązowy
Przygotowanie:
Wlej do dzbanka wrzącą wodę i zaparzaj herbaty Peppermint & Lemon Ahmad Tea London przez 4 minuty. Następnie pozostaw do ostygnięcia. Pokrój cytrynę w plasterki. Wrzuć do dzbanka, na koniec dodaj listki mięty. Chcąc uzyskać słodki napój, według uznania dosyp brązowego cukru.
Nuta bazylii
Składniki:
(szklanka 200 ml)
- 1 torebka herbaty Green Tea Pure, np. Ahmad Tea London
- 2 limonki
- 2 plasterki cytryny (opcjonalnie)
- garść liści bazylii
- kostki lodu
Przygotowanie:
Zalej herbatę Green Tea Pure Ahmad Tea London 150 ml wody o temperaturze około 90 stopni. Zostaw do ostygnięcia. W tym czasie pokrój w plasterki limonkę. Wrzuć cytrusy i liście bazylii do naparu, następnie dodaj kilka kostek lodu.
Przygotowane lemoniady będą wyglądały jeszcze lepiej, jeśli podasz je w wysokich, przezroczystych szklankach i dodasz długie kolorowe słomki.