Sycący, domowy i pełen smaku! Ten gulasz warzywny to idealny wybór na szybki i zdrowy posiłek. Bogactwo naturalnych składników, delikatne przyprawy i kremowa konsystencja sprawiają, że to danie, do którego chce się wracać.
Składniki (6-8 porcji):
- 1 duża marchewka
- 2-3 ziemniaki
- 1 batat
- 1 cukinia
- 1 papryka
- 100 g pieczarek (opcjonalnie)
- 1 szalotka lub średnia cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 litr wody, np. Mama i ja
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- Sól i pieprz
- Przyprawy: kilka ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe, łyżeczka słodkiej papryki, ½ łyżeczki kurkumy, 2-3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej do zagęszczenia sosu
Wykonanie:
- W głębokim garnku podsmaż na średnim ogniu posiekaną cebulkę. Gdy zmięknie dodaj posiekany i rozgnieciony czosnek, wymieszaj i smaż razem 30 sekund.
- Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę. Po kilku minutach zalej wodą, dodaj przyprawy, dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj na średnim ogniu, pod przykryciem około 10 minut.
- Dodaj pokrojone w kostkę: cukinię, batata, paprykę i opcjonalnie pieczarki. Gotuj do miękkości. Jeśli sos ma być bardziej gęsty – rozpuść łyżkę mąki ziemniaczanej w małej ilości zimniej wody i dodaj do gulaszu. Zagotuj.
- Podaj gulasz warzywny z odrobiną śmietany lub jogurtu, natką pietruszki lub tymiankiem.