Sycący, domowy i pełen smaku! Ten gulasz warzywny to idealny wybór na szybki i zdrowy posiłek. Bogactwo naturalnych składników, delikatne przyprawy i kremowa konsystencja sprawiają, że to danie, do którego chce się wracać.

gulasz warzywny

Składniki (6-8 porcji):

  • 1 duża marchewka
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 batat
  • 1 cukinia
  • 1 papryka
  • 100 g pieczarek (opcjonalnie)
  • 1 szalotka lub średnia cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 litr wody, np. Mama i ja 
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • Sól i pieprz
  • Przyprawy: kilka ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe, łyżeczka słodkiej papryki, ½ łyżeczki kurkumy, 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej do zagęszczenia sosu

Wykonanie:

  1. W głębokim garnku podsmaż na średnim ogniu posiekaną cebulkę. Gdy zmięknie dodaj posiekany i rozgnieciony czosnek, wymieszaj i smaż razem 30 sekund.
  2. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę. Po kilku minutach zalej wodą, dodaj przyprawy, dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj na średnim ogniu, pod przykryciem około 10 minut.
  3. Dodaj pokrojone w kostkę: cukinię, batata, paprykę i opcjonalnie pieczarki. Gotuj do miękkości. Jeśli sos ma być bardziej gęsty – rozpuść łyżkę mąki ziemniaczanej w małej ilości zimniej wody i dodaj do gulaszu. Zagotuj.
  4. Podaj gulasz warzywny z odrobiną śmietany lub jogurtu, natką pietruszki lub tymiankiem.
No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.