Domowej roboty batoniki z migdałów, orzechów i suszonych owoców są jednym
z najlepszych źródeł energii, np. w trakcie intensywnej nauki lub treningów.
Sięga po nie coraz więcej świadomych osób. Przygotować taki przysmak
jest niezwykle łatwo.
Przepis: Karolina i Maciej Szaciłło z książki „W dobrym kierunku” wydanej
dla Factory
Jak gotować lekko, smacznie i zdrowo? Dowiecie się między innymi z rozdziału Smak, książki „W dobrym kierunku”. Karolina i Maciej Szaciłło w Dekalogu Zdrowego Odżywiania podają nie tylko 10 najważniejszych zasad, opartych na najnowszej piramidzie zdrowia, ale też 18 przepisów na śniadania, zupy, dania z warzyw
i desery. Oto jeden z nich – błyskawiczna przekąska w sam raz na tę porę roku, wykorzystująca dobroczynne działanie migdałów, które dostarczają nie tylko białka, ale również nienasycownych kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów.
Domowej roboty batoniki Trele morele
Uwaga: kupując suszone morele wybieraj te ciemniejsze (i brzydsze).
Jasne i ładniejsze są poddane działaniu szkodliwego dwutlenku siarki.
porcja dla 3–4 osób
trudność: łatwe
czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- 50 g migdałów
- 50 g nerkowców
- 100 g niesiarkowanych (ciemnych) suszonych moreli
- 1/2 łyżeczki skórki
z cytryny - 1 szczypta nierafinowanej soli
do obtoczenia (opcjonalnie):
- naturalny miód
lub jasna melasa (np. kukurydziana, ryżowa) - garść migdałów
Przygotowanie:
Orzechy i migdały mielimy na proszek w robocie kuchennym z metalowym ostrzem (można tez użyć przystawki z metalowym ostrzem do ręcznego blendera). Dodajemy resztę składników i mielimy, aż masa zacznie się kleić. Z masy formujemy kulki. Możemy je obtoczyć w uprażonych na suchej patelni, poszatkowanych migdałach. W tym celu na talerz wylewamy odrobinę miodu
lub melasy. Maczamy w nich kulki i obtaczamy w poszatkowanych migdałach.