Właściwy sposób odżywiania to jeden z najważniejszych czynników
wpływających na zdrowie i samopoczucie osób aktywnych fizycznie.
Uprawianie jakiejkolwiek dyscypliny z dużą intensywnością – amatorsko
lub zawodowo, to spore obciążenia dla organizmu. Konsekwencją jest
potrzeba zadbania o dietę oraz właściwą regenerację organizmu po wysiłku.
Zapotrzebowanie energetyczne różni się dla poszczególnych dyscyplin sportowych:
inne mają sporty siłowe, inne wytrzymałościowe, a jeszcze inne aerobowe.
„Dla przykładu: dieta alpinisty powinna składać się w 12% z białka, 25% z tłuszczów
oraz 63% z węglowodanów, natomiast codzienny jadłospis kulturysty to 16% białka,
31% tłuszczów oraz 53% energii z węglowodanów” – wyjaśnia Monika Białasik,
dietetyk Body Chief.
Co jeść przed treningiem?
Podstawą diety osób
aktywnych fizycznie,
ale uprawiających sport
amatorsko, powinny
być węglowodany,
które znajdziemy
m.in. w owocach,
warzywach, kaszy, ryżu,
pieczywie, makaronach,
ziemniakach, płatkach,
otrębach, miodzie itp.
„Węglowodany są
doraźnym źródłem
energii, która jest
niezbędna do efektywnego
treningu, dodatkowo
są szybciej trawione
od białek i tłuszczów”
– tłumaczy dietetyk.
Posiłek przed treningowy nie powinien być obciążający dla układu pokarmowego.
Teoria żywienia w sporcie mówi o tym, że prawidłowo powinien on być ustawiony
na węglowodany najlepiej z wysokim indeksem glikemicznym. Nie zaleca się,
aby posiłek przedtreningowy zawierał spore ilości białka oraz tłuszczów.
Jeśli aktywność fizyczna występuje po porze obiadowej, należy odczekać
po jego spożyciu minimum 2 godziny zanim przystąpi się do wykonywania
ćwiczeń. Dobrym przykładem dania, które można spożyć przed treningiem,
są m.in. smoothies owocowe, sałatka owocowa, warzywna zupa krem, owsianka
na wodzie z owocami, pieczywo/wafel ryżowy z dżemem niskosłodzonym.
Posiłki po treningu
Po zakończonym treningu należy pamiętać, aby w prawidłowy sposób uzupełnić
utraconą energię. W tym przypadku dobrze zbilansowany posiłek powinien
zawierać węglowodany w stosunku do białka w proporcji 4:1; W odpowiedniej
regeneracji ma znaczenie teoria tzw. „okienka węglowodanowego”, która mówi,
że organizm ma zdolność do regeneracji do godziny po zakończonym treningu.
Przez ten czas organizm jest gotowy na skuteczne wychwytywanie węglowodanów
z posiłku i odbudowę utraconego glikogenu mięśniowego i wątrobowego.
Przykładem posiłku potreningowego może być np. kanapka z szynką i warzywami,
sałatka z mozzarellą i warzywami, grillowane warzywa z parmezanem, koktajl
owocowy na mleku, owsianka na mleku z owocami. Tego typu dania dostarczą
organizmowi potrzebnych składników, które przywrócą równowagę w organizmie.
Pięć posiłków dziennie
Ważną kwestią, o której powinny pamiętać osoby uprawiające sport, jest fakt,
że w ciągu dnia powinniśmy spożywać pięć posiłków w regularnych odstępach
czasowych. „Posiłek przedtreningowy oraz potreningowy nie powinien stanowić
kolejnego dodatkowego posiłku w ciągu dnia, ale spełniać funkcję jednego z pięciu
posiłków” – przypomina Monika Białasik. W codziennej diecie osób aktywnych
fizycznie nie zaleca się konkretnych eliminacji, jednak warto obserwować swój
organizm. Często z diet osób uprawiających sport wyklucza się obciążające produkty
wzdymające, ciężkostrawne oraz powodujące ogólne uczucie ciężkości np. kapustne,
strączkowe, tłuste mięsa itp. Warto skrupulatnie zaplanować godziny swoich
treningów. Kolacja powinna być spożywana nie później niż 2 godziny przed snem,
więc trening musi odbyć się stosunkowo wcześniej, aby o odpowiedniej godzinie
dostarczyć organizmowi potrzebnych składników.
Nawodnienie ma znaczenie
Istotnym aspektem w odpowiednim postępowaniu dietetycznym osób aktywnych
fizycznie jest nawadnianie organizmu. Przyjmuje się, że na każde 30 minut
aktywności wydalane jest około 0,5 litra wody, co jest związane z podwyższaniem
się temperatury ciała podczas treningu oraz przebiegających równoczesnych
procesów termoregulacyjnych. „Podczas ćwiczeń niezbędne jest uzupełnienie
płynów, a w przypadku gdy trening jest dłuższy niż 90 minut, warto również
pomyśleć o włączeniu doraźnego źródła energii np. żelu energetycznego
lub banana po godzinie od rozpoczęcia treningu. Osobom aktywnym fizycznie
szczególnie w okresie letnim, gdy zwiększona jest potliwość, zaleca się picie wody
mineralnej w celu odbudowania gospodarki elektrolitowej” – przypomina
Martyna Topolińska, dietetyk Body Chief.