Jeśli lubisz kuchnię indyjską i masz w domu soczewicę, ugotuj sobie dal.
Najlepsza do tego dania jest soczewica czerwona – nie trzeba jej namaczać,
jest lekkostrawna i bardzo pożywna. Ma też działanie moczopędne i odbudowuje nerki.
„Kuchnia indyjska jest chyba najbliższa mojemu sercu. Fascynuje mnie złożonością smaków, kolorów, konsystencji i możliwości, które daje. Jest wielowymiarowa
i tak różna w innych częściach tego olbrzymiego kraju. Nie potrafię się nią znudzić. Uwielbiam też na jej temat improwizować. Dajcie mi jakąkolwiek roślinę strączkową, kilka warzyw i przypraw, a powstanie smaczny rodzaj dalu – coś między gęstą zupą
a sosem. Ryż z dalem to najbardziej popularny rodzaj posiłku w Indiach”
– pisze Maciej Szaciłło na łamach książki „W dobrym kierunku” wydanej dla Factory i podaje swój przepis na dal z czerwonej soczewicy.
- 100 g czerwonej soczewicy
- 500 ml wody
- 1 liść laurowy
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka oleju kokosowego lub masła sklarowanego dobrej jakości (najlepiej domowego)
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- 2 drobno poszatkowane ząbki czosnku
- 1 papryka pokrojona
w kostkę - 1/2 cukinii pokrojonej w plasterki
- nierafinowana sól do smaku
- 1 łyżka masła lub masła sklarowanego (opcjonalnie)
do podania: ugotowany (zgodnie z instrukcją na opakowaniu) ryż Basmati
Przygotowanie:
Soczewicę wsypujemy do garnka. Wlewamy wodę i dokładnie płuczemy.
Czynność powtarzamy, aż woda przestanie być mętna. Soczewicę odsączamy, wlewamy 500 ml wody, dodajemy liść laurowy i kurkumę.
Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod pokrywką na małym ogniu, aż stanie się miękka. W międzyczasie na tłuszczu podsmażamy kmin rzymski. Kiedy wydobędzie się aromat, a jego ziarenka delikatnie zbrązowieją, dodajemy wcześniej zmieszany imbir z czosnkiem. Uważamy, aby ich nie przypalić. Po chwili, kiedy wydobędzie się aromat, dodajemy paprykę. Dusimy pod pokrywką, aż papryka delikatnie zmięknie. Paprykę przerzucamy do ugotowanej soczewicy razem z cukinią. Gotujemy jeszcze ok. 2–3 minut. Dodajemy sól do smaku i opcjonalnie masło. Podajemy z ryżem Basmati ugotowanym zgodnie z instrukcją na opakowaniu.