Cukier jest jednym z najważniejszych źródeł energii i pozytywnie wpływa na ludzki organizm, ale tylko w umiarkowanych dawkach. W praktyce więc sam cukier nie jest szkodliwy i nie odpowiada bezpośrednio za tycie. Jedynym problemem jest znaczne przekraczanie jego dawki, a także niezachowywanie zbilansowanego trybu życia. Jaka jest rola cukru w organizmie i czy należy się go obawiać? Podpowiadamy.
Rola cukru w organizmie
Obecnie wiele osób chce całkowicie zrezygnować z węglowodanów, w tym także cukrów prostych, ponieważ obawia się wzrostu wagi. Popularne stały się diety bezcukrowe, a także ketogeniczne. W rzeczywistości cukier pełni ważne funkcje w organizmie. Przede wszystkim dobrze pamiętać o tym, że komórki czerpią energię z glukozy, a tym samym człowiek dzięki cukrom zdobywa energię do działania oraz motywację do ćwiczeń fizycznych oraz ruchu. Dodatkowo cukier oddziałuje korzystnie na ludzką psychikę, ponieważ napływ glukozy do organizmu sprawia, że pobudzony jest układ nagrody w mózgu. Cukier dodatkowo sprawia, że człowiek może bardziej efektywnie podejmować różnego rodzaju wyzwania, także te powiązane z aktywnością fizyczną i umysłową. Osoba pozbawiona całkowicie glukozy może mieć problem z koncentracją, skupieniem się i odpowiednią aktywnością zawodową.
Cukier i jego rodzaje
Cukier w żywności można podzielić na kilka rodzajów:
- cukry proste, czyli jednocukry takie jak glukoza, fruktoza;
- cukry złożone, które mają bardziej skomplikowane, pod względem chemicznym cząsteczki, tak jak sacharoza;
- wolne cukry, dodane przez producentów do pożywienia, aby wzmocnić walory smakowe, na przykład syrop glukozowo-fruktozowy oraz syrop kukurydziany.
Jednym z najpowszechniej produkowanych i stosowanych rodzajów cukru spożywczego jest cukier rafinowany, który pozyskiwany jest z buraków. Cechuje go jasna, biała bądź kremowa barwa, brak zapachu oraz sypkość.
Czy cukier powoduje tycie?
Cukier sam w sobie nie powoduje tycia, ponieważ nie wpływa bezpośrednio na wzrost ilości komórek tłuszczowych. W praktyce tylko nadmiar cukru sprawia, że człowiek zwiększa swoją masę ciała. Warto zaznaczyć, że ilość cukru w dziennym spożyciu kalorii nie powinna być wyższa niż 10%, a więc nie powinna przekraczać 200 kalorii (w przypadku, gdy dana osoba spożywa dziennie 2000 kalorii). Dodatkowo dobrze pamiętać o tym, że to nie sam cukier zwiększa masę ciała, tylko nadwyżka kaloryczna. Oznacza to, że osoba, która powinna jeść 2000 kalorii, a je 3000 kalorii, utyje. Z kolei ten, kto zredukuje liczbę kalorii z 2000 na 1600, jest w stanie schudnąć.
Zbilansowana dieta to podstawa
W zdrowym odżywianiu i odpowiednim stylu życia najważniejsza jest zbilansowana dieta. Oznacza to, że w diecie jest miejsce na węglowodany, białka i tłuszcze, jednak w odpowiednich ilościach. Szczególne znaczenie ma dbanie o to, aby jeść zdrowe posiłki, w których znajdują się warzywa, owoce, produkty białkowe. Do tego można pozwolić sobie, raz na jakiś czas, na kawałek ciasta, czy też batonik. Umiar ma znaczenie, a wszystko jest dla ludzi.
Nie należy obawiać się cukrów samych w sobie, tylko ich nadmiaru. Bardzo ważne jest dbanie o prawidłowe odżywianie, zbilansowaną dietę i zdrowy styl życia. W codziennych sytuacjach duże znaczenie ma również aktywność fizyczną, a energię do niej można zdobyć między innymi z cukrów prostych.