Latem zajadamy się soczystym arbuzem i dorodnymi czereśniami. Jesienią w kuchni królują dojrzałe owoce, grzyby prosto z lasu i kolorowe warzywa. Kolejna pora roku to doskonała okazja na wypróbowanie nowych przepisów i kompozycji smaków. Produkty sezonowe to jest to!
Produkty dostępne jesienią są bogate w cenne składniki odżywcze. Dzięki temu nie tylko dobrze smakują, ale również mają korzystny wpływ na zdrowie.
Królowa jesieni, czyli dynia
Dynia to chyba najpopularniejsze jesienne warzywo. Podczas obchodzonego końcem października Halloween spełnia głównie funkcję dekoracyjną. W kuchni sprawdza się jednak równie dobrze. Dynia jest bogatym źródłem beta-karotenu, witamin, minerałów i błonnika. Jej regularne spożywanie hamuje procesy nowotworowe, obniża poziom złego cholesterolu i korzystnie wpływa na wzrok. Dynia występuje w kilku odmianach.
Pomysły na dania i przekąski z dynią w roli głównej:
- zupa krem,
- puree z dyni,
- dyniowe placki,
- ciasto z dyni,
- przetwory z dyni,
- chipsy z dyni.
Jesienne owoce
Gruszki i śliwki najlepiej jeść we wrześniu i październiku. Gruszki bardzo korzystnie wpływają na pracę mózgu. Poza tym obniżają ciśnienie krwi, zmniejszają ryzyko wystąpienia udaru i pomagają przy przeziębieniu. Gruszka składa się w ponad 80 procentach z wody, dlatego polecana jest także osobom na diecie.
Śliwki są bogatym źródłem witamin E i B. Zapobiegają chorobom nowotworowym i poprawiają pracę układu pokarmowego. Co więcej, mają korzystny wpływ na system nerwowy – poprawiają humor i redukują stres!
Buraki – najlepsze na odporność
Burak to kolejne sezonowe warzywo, które nie tylko doskonale smakuje, ale również ma szereg właściwości zdrowotnych. Kiszone buraki są źródłem probiotyków, czyli bakterii, które wspomagają pracę jelit. Sok z buraków zapobiega anemii. Burak zawiera także kwas foliowy, dlatego polecany jest szczególnie kobietom w ciąży. Warzywo to posiada również właściwości odchudzające. Pieczony burak w formie talarków lub frytek to zdrowa przekąska i świetna alternatywa dla tradycyjnych chipsów.
Cukinia – na wiele sposobów
Cukinia odkwasza organizm i wspomaga procesy trawienia. Poza tym korzystnie wpływa na pracę mózgu i wzmacnia układ odpornościowy. Cukinia może być dodatkiem do posiłku lub daniem samym w sobie. Można ją faszerować, smażyć, marynować, piec i jeść na surowo. Cukinię lubią zarówno dorośli, jak i dzieci, dlatego ułożenie rodzinnego menu nie powinno stanowić żadnego problemu.
Jaka dieta na jesień?
Odpowiednio zbilansowana dieta to gwarancja dobrego zdrowia i samopoczucia. W okresie jesienno-zimowym warto stawiać na warzywa i owoce pełne drogocennych wartości odżywczych oraz produkty wzmacniające odporność. Poza powyższymi przykładami do menu na jesień można wprowadzić także miód, czosnek, cebulę i paprykę.
Jesień to również dobry czas na rozpoczęcie przygody z dietą pudełkową. Praktycznie każda firma cateringowa posiada menu oparte o produkty sezonowe. Jeśli zastanawiasz się, jak znaleźć dobry catering dla siebie, wpisz w internetową wyszukiwarkę „catering dietetyczny + Twoja okolica” (na przykład catering dietetyczny Trójmiasto). Pod hasłem „catering dietetyczny Trójmiasto” znajdziesz różne propozycje menu z dowozem. Sprawdź, jakie opcje czekają w twoim mieście!