To danie jest idealne dla osób borykających się z niedoborem żelaza,
np. kobiet w ciąży. Ciecierzyca ma go najwięcej ze wszystkich roślin strączkowych.
Jego dobrym źródłem jest też szpinak, który zawiera jednak kwas szczawiowy.

Przepis: Karolina i Maciej Szaciłło z książki „W dobrym kierunku” wydanej
dla Factory

 
Ciecierzycę można ugotować dzień wcześniej lub użyć ugotowanej ze słoika.
Osoby z problemami trawiennymi powinny na noc namoczyć ciecierzycę,
gotować ją w świeżej wodzie, aż będzie bardzo miękka i rozgniecie się między palcami.

Porcja dla 2–3 osób

czas przygotowania: 20 minut (przy założeniu, że dzień wcześniej ugotujemy ciecierzycę lub użyjemy gotową)

Składniki:

  • 1/2 szklanki ciecierzycy namoczonej na noc lub szklanka ciecierzycy ze słoika
  • 2 łyżki oleju ryżowego, kokosowego (najlepiej rafinowanego) lub masła sklarowanego dobrej jakości (najlepiej domowego)
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 2 drobno poszatkowane ząbki czosnku
  • 1 drobno poszatkowana czerwona papryczka chilli (z pestkami lub bez; opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki przyprawy curry w proszku (dobrej jakości; bez glutaminianu sodu)
  • 250 ml passaty pomidorowej (najlepiej
    w szklanej butelce)
  • 250 g szpinaku
  • 1/2 puszki (200 ml) mleka kokosowego dobrej jakości (minimum 75% miąższu kokosowego,
    bez szkodliwych dodatków) lub 200 ml greckiego jogurtu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki zmielonego kardamonu
  • 1/3 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • nierafinowana sól do smaku

do podania (opcjonalnie):

  • ryż Basmati ugotowany zgodnie z instrukcją na opakowaniu

Przygotowanie:

Namoczoną na noc ciecierzycę dokładnie płuczemy. Zalewamy czystą wodą
i gotujemy ok. 60 minut, aż będzie bardzo miękka. Możemy też skorzystać
z ciecierzycy ze słoika. Następnie na tłuszczu podsmażamy kmin rzymski,
aż lekko zbrązowieje i wydobędzie się z niego aromat. W małej miseczce mieszamy imbir z czosnkiem i dodajemy do kminu. Po chwili, kiedy wydobędzie się aromat,
wsypujemy curry w proszku, wlewamy passatę, dodajemy szpinak i ugotowaną ciecierzycę. Całość dusimy ok. 5 minut, aż szpinak będzie miękki i zredukuje swoją objętość. Dodajemy mleko kokosowe (lub jogurt) i przyprawy korzenne.
Przed podaniem solimy do smaku. Ciecierzyca najlepiej smakuje z ryżem.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.