Przy wysokich temperaturach nasz organizm domaga się chłodnych oraz lekkich posiłków. Dobrym rozwiązaniem będzie wprowadzenie do codziennego menu zup
z warzyw, podawanych na zimno.

Warto wiedzieć, że temperatura chłodnika powinna być niższna niż pokojowa, najlepiej poniżej 14 stopni Celsjusza. Najpopularniejsze wersje tej potrawy
to chłodnik litewski, hiszpańskie gazpacho oraz turecki cacik. Jak je przygotować?
Oto inspiracje:

Chłodnik z groszku

Składniki:

  • 500 g groszku,
    np. marki Sandra
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 ml warzywnego bulionu
  • garść listków mięty
  • garść listków bazylii
  • garść orzeszków piniowych
  • 1 starta skóra
    z cytryny
  • ½ soku z limonki
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 50 g koziego sera
  • sól

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy oliwę z oliwek, a następnie podsmażamy na niej drobno posiekaną szalotkę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, odcedzony groszek oraz wlewamy bulion warzywny i gotujemy około 10 minut. Kolejno dodajemy sok
i skórkę z cytryny oraz listki mięty i bazylii. Całość dokładnie miksujemy.
Garnek z zupą schładzamy. Przed podaniem dekorujemy chłodnik kawałkami koziego sera, pomidorków koktajlowych oraz orzeszków piniowych.

Chłodnik z pomidorów

Składniki:

  • 2 puszki pomirodów bez skórek, np. marki Sandra
  • ½ zielonej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 125 ml oliwy z oliwek
  • szczypta pieprzu
  • 10 dag hiszpańskiej szynki dojrzewającej
  • 30 g białego chleba

 Przygotowanie:

Do średniego garnka przekładamy pomidory z puszki oraz umytą i drobno pokrojoną paprykę. Następnie kroimy chleb na mniejsze kawałki, które również wkładamy
do garnka. Całość doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem,
solą oraz octem winnym i dokładnie miksujemy. Powstały krem przelewamy
do miseczek i wkładamy do lodówki, aby się schłodził. Przed podaniem krem polewamy odrobiną oliwy z oliwek i dekorujemy małymi kawałkami dojrzewającej hiszpańskiej szynki.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.