Jeśli masz alergię na gluten, a nie wyobrażasz sobie Świąt Wielkiej Nocy
bez tradycyjnej babki, ten przepis jest dla ciebie. Kilka zamienników i gotowe.
Przepis: Joanna Dronka-Skrzypczak, autorka strony dietaeliminacyjna.pl
Składniki suche:
- 1 szklanka mąki sojowej
- 0,5 szklanki maki ryżowej
- 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
- 1,5 szklanki cukru
(lub 1 szklanka ksylitolu) - 1 łyżeczka sody + 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
Składniki mokre:
- 3 łyżeczki mielonego siemienia lnianego (zalanego 0,5 szklanki gorącej wody)
- 0,5 szklanki oleju o neutralnym smaku
- 0,5 szklanki mleka ryżowego dopełnionego 0,5 szklanki gorącej wody
- ubita woda po cieciorce
Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki mieszamy w dużej misce. Cały czas mieszając, dodajemy do nich: siemię lniane z olejem, mleko ryżowe wymieszane z wodę, ubitą wodę
po cieciorce. Wszystko delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do formy na babkę
i pieczemy około 40 – 60 minut (aż patyczek po wbiciu w ciasto będzie suchy)
w piekarniku z termoobiegiem, rozgrzanym do 180 stopni. Po wystudzeniu ciasto wyciągamy z formy.