Lato nie oznacza jedynie szczytu sezonu grillowego, ale to również okres bogactwa warzywno-owocowego. W związku z tym warto wrzucić na ruszt sezonowe przysmaki z ogródków. Na grillu świetnie sprawdzą się szparagi, bakłażan, cukinie czy papryki, które przed grillowaniem należy pokroić i skropić oliwą z oliwek oraz doprawić ziołami.


Na grillu możemy również położyć w całości kukurydzę oraz pieczarki portobello faszerowane czosnkiem i odrobiną masła ziołowego z pietruszką.
Klasycznym smakołykiem z grilla są też oczywiście ziemniaki – młode ziemniaki należy najpierw wyszorować, a następnie możemy upiec je w całości bądź pokroić
w ćwiartki i grillować w folii aluminiowej z masłem, ziołami i kawałkami cebuli.

Słodkości z grilla

Smacznym
i niestandardowym pomysłem na przekąskę
z grilla są także owoce.
„Na ruszt warto położyć
np. brzoskwinię lub kawałki ananasa marynowane
w mleczku kokosowym
lub rumie, z dodatkiem cynamonu. Pyszną,
choć mocno kaloryczną przekąską są też banany grillowane z czekoladą
– należy je wrzucić na ruszt w całości, z przekrojoną wzdłuż skórką i włożonymi do środka kawałkami ulubionej czekolady. Gotową brzoskwinię, ananasa czy banany możemy podać z bitą śmietaną, lodami oraz biszkoptami czy słomką ptysiową z cukrem” – przypomina Arkadiusz Drążek z firmy Brześć, producenta słodyczy. Klasycznym, grillowanym deserem są też pieczone jabłka z orzechami i miodem, zawinięte w folię aluminiową. Nieco mniej standardowym smakołykiem jest z kolei… grillowany arbuz. Przed wrzuceniem go
na mocno rozżarzony ruszt należy zamarynować go w cytrynie i sosie balsamicznym. Następnie wystarczy zaledwie kilka chwil na grillu, by cieszyć się oryginalnym smakiem arbuza w nowym wydaniu.

Serowa serenada

W grillowym menu warto uwzględnić wszelkiego rodzaju sery. Możemy serwować je jako samodzielną przekąskę – np. grillowany w całości ser camembert,
halloumi lub brie w wersji z panierką lub bez. Wspomniane serki możemy serwować wraz z sałatkami na bazie roszponki, szpinaku czy rukoli z winogronami lub gruszką i orzechami (np. pistacjowymi). Sery sprawdzą się także jako doskonałe dodatki nadające charakteru wybranym potrawom. Pokruszoną fetę możemy wykorzystać jako farsz do pieczonego pomidora lub papryki – wystarczy dodać do niego zioła, czosnek i szczypiorek. Z kolei pokruszony serek pleśniowy typu lazur, wymieszany
z posiekanymi orzechami włoskimi nada wyjątkowego smaku grillowanym połówkom gruszki. Farszem z sera feta lub mozzarelli oraz szpinakiem, czosnkiem i cebulką możemy również wypełnić wspomniane wcześniej, grillowane pieczarki.


Sosy i dodatki

Kluczem do udanego grillowania są również dodatki i przekąski do głównych dań.
Do sałatek, grillowanych warzyw i serów warto serwować np. grzanki z bagietki
z masłem ziołowo-czosnkowym. Możemy też zgrillować przygotowane wcześniej kotleciki z kaszy z dodatkiem cebulki jajka, ziół oraz oliwy. Przygotowując przyjęcie na świeżym powietrzu ze znajomymi, nie zapomnijmy też o ciekawych zamiennikach musztardy oraz keczupu. Sprawdzonym sosem są oczywiście tzatziki na bazie jogurtu greckiego, ogórka oraz czosnku. Z serami dobrze komponuje się z kolei sos żurawinowo-ananasowy przygotowany z suszonej żurawiny oraz ananasa z puszki.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.