Dorsz w sosie maślano-cytrynowym

Zrób rybę. Bo zdrowa, pyszna i łatwa w przygotowaniu. Jeśli dodasz przyprawy
i śmietanę, a także pokusisz się o przyrządzenie domowego masła, wyjdzie ci danie metafizyczne.

Przepis: Robert Muzyczka, Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki:

  • filet z dorsza – 600 g
  • śmietana 36% 200 g, np. od OSM Piątnica
    – 2 szt.
  • mąka kukurydziana
    – 3 łyżki
  • sól, pieprz do smaku
  • sok z cytryny – 3 łyżki
  • sól, pieprz, cukier
    i szczypta kurkumy
    do smaku
  • olej rzepakowy
    do smażenia
  • domowe masło uzyskane z 2 śmietanek 42% od OSM Piątnica
    – 2 łyżki

Przygotowanie:

Rybę pokroić na porcje i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Obtaczać w mące kukurydzianej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, na jasnozłoty kolor. Śmietanę 36% wlać do rondelka i na małym ogniu, często mieszając, doprowadzić
do wrzenia. Następnie dodać sok z cytryny i wszystkie przyprawy. Na koniec dodać masło i energicznie mieszając połączyć z sosem. Usmażoną, gorącą rybę wyłożyć
na talerze i polać sosem maślano-cytrynowym.

Podawać jako danie obiadowe. Dorsz wyśmienicie smakuje z karczochami.


Domowe masło:

Schłodzone śmietanki wlać do miski, a następnie ubić ręcznym mikserem,
aż do momentu oddzielenia się tłuszczu od maślanki (ok. 7-8 minut).
Gdy na powierzchni pojawią się już kuleczki tłuszczu i wydzieli się maślanka,
należy przerwać miksowanie. Później odcedzić maślankę na sitku wyłożonym gazą,
a gotowe masło opłukać w zimnej wodzie i wstawić do lodówki.

 

 

Nie ma jeszcze komentarzy.

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany