Recepta na szybką przemianę materii jest prosta: jedz regularnie, zmniejszaj kalorie i systematycznie ćwicz.
Tekst: Jacek Kowalczyk
Tempo naszego metabolizmu zmienia się przez całe życie. Przemiana materii zależy przede wszystkim od tego, co jemy i ile się ruszamy. Aktywne dwudziestolatki mogą jeść słodycze i fast foody i często pozostają szczupłe. Za to zapracowane trzydziestolatki, które więcej siedzą za biurkiem, szybciej tyją. Wszystko przez to, że brakuje nam czasu na zdrowy, pełnowartościowy posiłek, a energię dostarczamy organizmowi, pałaszując kolejne ciasteczko lub batonik. Słodkie produkty powodują wzrost poziomy insuliny w organizmie, co jeszcze bardziej wzmaga apetyt. I koło się zamyka. Jemy coraz więcej i tyjemy coraz bardziej.
Eksperci powtarzają, że najlepszą metodą na podkręcenie metabolizmu jest systematyczny wysiłek fizyczny. Nie musimy od razu startować w maratonie. Wystarczy 3-4 razy w tygodniu pójść na basen, pojeździć na rowerze lub pospacerować. Rusz reguluje poziom cukru we krwi. Ruszając się, spalasz kalorie i przyspieszasz metabolizm.
Odżywianie z głową
Do sukcesu potrzebne jest też regularne i zdrowe odżywianie. Nie możesz się głodzić. Jedz 4-5 posiłków dziennie. Dieta powinna być zbilansowana: 30 proc. tłuszczu, 20 proc. białka i 50 proc. węglowodanów złożonych. Zredukuj spożywane kalorie. Postaw na warzywa (najlepiej surowe), zdrowe sałatki i owocowe przekąski. Pij 1,5 litra wody dziennie.
Postaw na wspomagacze
Chrom reguluje stężenie cukru we krwi. Dzięki niemu znikają napady niepohamowanego głodu i chęć dodatkowego podjadania między głównymi posiłkami. Chrom znajdziemy w otrębach, zarodkach ziaren zbóż, pełnych ziarnach zbóż, oleju kukurydzianym, jajkach, podrobach, drożdżach, kaszach, chudym mięsie, rybach, orzechach, szparagach. Chrom znajduje się także w niektórych przyprawach, np. goździkach i w owocach morza.
Fasolamina, czyli wyciąg z fasoli zwyczajnej pomoże ci, jeśli nie potrafisz zrezygnować z produktów mącznych. Dodatkowo fasolamina stabilizuje poziom cukru i blokuje odkładanie się skrobi.
Ekstrakt z liści morwy białej zawiera substancje, które wpływają na działanie enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów, ogranicza ich wchłanianie po posiłku. Naukowcy odkryli, że owoce morwy zawierają także witaminę C, A, B1, B2, B6 i PP oraz flawonoidy, sterole, nasycone kwasy tłuszczowe i inne substancje lecznicze.
Stąd wniosek, że przyjmowanie suplementów diety, które zawierają te trzy składniki, może skutecznie obudzić przemianę materii.
Morwa Biała Plus Fasolamina zawiera:
- Chrom, który pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi i przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu makroskładników odżywczych.
- fasolaminę – występująca w ekstrakcie z nasion białej fasoli, która wpływa na wchłanianie skrobi z pokarmów bogatych w skrobię: ryż, ziemniaki, chleb, kukurydza i jej trawienie.
- ekstrakt z liści morwy białej, który może przyczynić się do utrzymania zrównoważonego metabolizmu węglowodanów w organizmie człowieka. Dzięki zawartości substancji wpływających na działanie enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów ogranicza ich wchłanianie po posiłku.
- niacynę, tiaminę, witaminę B6 – przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.