Szacuje się, że co czwarta pieczarka w Europie pochodzi z Polski. Tych popularnych grzybów nie powinno zabraknąć w naszym menu nie tylko dlatego, że są łatwo dostępne i smaczne, ale również ze względu na ich wartości odżywcze.
Choć dla niektórych pieczarki istnieją kulinarnie jedynie jako dodatek do pizzy, grzyby te są niezwykle uniwersalne. Stanowią znakomite uzupełnienie wielu dań: pieczonych mięs, zapiekanek, a krokiety z pieczarkami i kukurydzą to oryginalna alternatywa dla tych z mięsem lub kapustą. Idealnie wpisują się również w imprezowe menu – duszone w winie lub obsmażone w delikatnej panierce są smakowitą i treściwą przekąską. Obok wielu możliwości ich sporządzenia, warto sięgać po nie również dla ich właściwości zdrowotnych.
Udowodniono, że pieczarki wspomagają metabolizm, zawierają bardzo dużo błonnika pokarmowego oraz dobrze przyswajalnego białka i witamin. Poprawiają pamięć i korzystnie wpływają na odporność, co jest szczególnie istotne w okresie jesienno-zimowym. Co jeszcze? Dzięki sporej zawartości witaminy D, spożywanie pieczarek uzupełnia jej niedobór w okresie, gdy brakuje nam promieni słonecznych.