W ostatnich tygodniach dużo mówi się o Brukseli. Warto ten moment wykorzystać, by przypomnieć, że miasto będące siedzibą najważniejszych unijnych instytucji jest również kolebką niezwykle wartościowej odmiany kapusty – brukselki.
Tekst: Karolina Borkowska, dietetyk Grupy LUX MED
Brukselka jest źródłem wielu cennych witamin, w tym A, B1, B2, B5, B6, C, E, H i K oraz pierwiastków takich jak miedź, żelazo, cynk i fosfor, sód, magnez, potas, mangan, wapń, karoten, jod, chlor. Zawiera ona również przeciwutleniacze, kwas foliowy oraz związki azotowe.
Korzyści wynikających z jedzenia tego małego warzywa jest wiele. Zawarty w niej zestaw witamin wpływa korzystnie na układ odpornościowy, nerwowy, narządy wzroku, błony śluzowe i skórę. Systematyczne jedzenie brukselki pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu, dobrą pracę układu oddechowego i sercowo-naczyniowego.
Brukselka zasługuje dodatkowo na szczególną uwagę kobiet. Zawarte w niej związki azotowe odpowiadają za przemianę estrogenu i wydalanie jego nadmiaru z organizmu, a to prowadzi do zmniejszenia ryzyka wystąpienia nowotworów narządów kobiecych. Ponadto potas, magnez, wapń, cynk zawarte w tym warzywie to elementy diety, o których nie powinna zapominać żadna kobieta w ciąży. Brukselka polecana jest również wszystkim paniom dbającym o dobrą figurę. 100 gram tego warzywa to tylko 30 kalorii, a zawarty w niej błonnik pomaga utrzymać prawidłową przemianę materii.