Cellulit, którego objawem jest tzw. „skórka pomarańczowa”, to nieprawidłowe rozmieszczenie tkanki tłuszczowej z towarzyszącymi zmianami obrzękowo–włóknistymi w tkance podskórnej.
Dolegliwości pojawiają się po okresie dojrzewania i rozwijają się zwykle przez wiele lat. Przyczyna powstawania zmian jest złożona. Bierze się pod uwagę czynniki genetyczne, zaburzenia krążenia żylnego, limfatycznego, wysokokaloryczną dietę, wpływ czynników hormonalnych, a także siedzący tryb życia i brak ćwiczeń fizycznych. Oprócz zabiegów i ćwiczeń usprawniających krążenie, niezbędne jest codzienne stosowanie odpowiednich preparatów pielęgnacyjnych i przestrzeganie odpowiedniej diety.
Kompleksową pielęgnację skóry objętej cellulitem zapewnia stosowanie odpowiednich peelingów złuszczających martwy naskórek oraz poprawiających mikrokrążenie w skórze i kremy antycellulitowe.
Dermokosmetyki Pharmaceris C, wspomagające kuracje antycellulitowe:
CELLU FREE Antycellulitowy peeling myjący do ciała, 225 ml (31,50 zł)
Łączy codzienne oczyszczanie z działaniem wspomagającym redukcję cellulitu i wygładzanie skóry. Doskonale myje i usuwa obumarłe komórki naskórka. Masaż przy pomocy peelingu pobudza mikrokrążenie w skórze, co przyspiesza procesy przemiany materii m.in. spalanie tłuszczów, wydalanie toksyn.
CELLU FREE 1 Antycellulitowy krem- żel, 150 ml, 51,50 zł
Widocznie zmniejsza nierówności skóry jednocześnie przeciwdziałając przyczynom powstawania cellulitu. Innowacyjny kompleks IM FORMULA chroni włókna kolagenu i zapobiega ich nieodwracalnej degradacji, umożliwiając wzmocnienie elastycznego rusztowania skóry, niezbędnego do jej ujędrnienia oraz zmniejszenia powstawania cellulitu. Dostarczany do najgłębszych warstw skóry, gdzie powstaje cellulit, unikalny aminokwas DERMÈ SYSTEM, zawierający grupę funkcyjną L-karnityny, pełni rolę przewodnika przeprowadzającego kwasy tłuszczowe przez błonę mitochondrialną, nieprzepuszczalną dla cząsteczek o dużej masie, do wnętrza mitochondriów, gdzie zostają spalone. Dzięki temu procesowi skóra zachowuje prawidłową strukturę bez nagromadzonych, grudkowatych złogów tłuszczu.