Masz ochotę na coś słodkiego? Przygotuj czekoladowe trufle z orzechami
i skórką pomarańczową. Już samym aromatem poprawiają nastrój.
Przepis: Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
- śmietanka 42% od OSM Piątnica – 150ml
- czekolada gorzka
– 2 szt. - orzechy włoskie łuskane – 50g
- przyprawa piernikowa – 1 płaska łyżka
- rum – 50 ml
- skórka pomarańczowa z jednej pomarańczy
- kakao, wiórki kokosowe
- szczypta soli
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuścić w śmietance, podgrzewając na wolnym ogniu i często mieszając. Dodać szczyptę soli, startą na tarce na drobnym oczku skórkę pomarańczową
oraz drobno posiekane orzechy włoskie. Dodać także przyprawę do pierników i rum. Całość dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki do czasu, aż masa mocno zgęstnieje. Zastygłą masę formować w kulki, a następnie obtaczać w kakao
lub w wiórkach kokosowych.