Wielkanoc jest przez wielu uważana za najważniejsze święto w roku. Dlaczego? Ponieważ towarzyszy mu powiew wiosennej świeżości, gruntowne porządki oraz tradycja siadania do świątecznego śniadania. Niewielu w tym czasie decyduje się na eksperymenty kulinarne.
Badania „Fooder. Polacy, przepisy, internet” wykazały, że aż 77% polskich internautów szuka przepisów wielkanocnych, a prawie 1/5 robi to intensywniej, niż w jakimkolwiek innym okresie roku. 69% osób, które szuka przepisów wielkanocnych zwraca uwagę na ich tradycyjność.
Najważniejsza tradycja
Według tego samego badania na Wielkanoc szukamy przepisów przez nas sprawdzonych, aż 75% Polaków przy wyborze świątecznego przepisu, bierze pod uwagę to, czy jest im znany. 41% Polaków boi się wypróbować nowy przepis, w wielkanocnych potrawach bardziej cenią tradycyjny, dobrze znany smak, niż kreatywność.
Co z barszczem białym babci?
Potrawy tradycyjne i sprawdzone kojarzą nam się przede wszystkim z kuchnią mamy i babci. Dlatego na Wielkanoc, rzadziej niż zazwyczaj, korzystamy z internetu, by poszukiwać przepisów, a częściej polegamy na recepturach zaczerpniętych od osób starszych. Aż 42% z nas zwraca się do nich o przepisy świąteczne – to najwyższy odsetek w ciągu roku, bo nawet w okolicach Wigilii chętniej szukamy nowości w internecie albo zwracamy się po inspiracje do rówieśników. W Wielkanoc natomiast odgrzebujemy stare świąteczne przepisy spisane na kartkach i powtykane w książki.
Świąteczny spokój
Jak ustrzec te cenne receptury, przekazywane z pokolenia na pokolenie, przed zapomnieniem? Warto pomyśleć o jednym miejscu, w którym możemy trzymać wszystkie nasze kulinarne skarby: przepisy przekazane nam przez znajomych, rodzinę i spisane na kartkach, ale również przepisy z ulubionych stron i blogów. Stworzenie takiej własnej książki kuchennej nie musi być ani trudne, ani czasochłonne. Naprzeciw oczekiwaniom wszystkich przychodzi darmowa platforma Fooder, na której za pomocą jednego kliknięcia, możemy dodać ulubiony internetowy przepis do swojej kolekcji. Aplikacja umożliwia również zapisywanie własnych przepisów i ich zdjęć, którymi następnie możemy (ale nie musimy) podzielić się z innymi.