Herbata zamiast deseru? Jeśli przygotujesz ją z owocami, cukrem,
sorbetem lub sokiem z malin, a potem schłodzisz dobrze, będzie
wyśmienita. W sam raz na gorące popołudnie.
Mrożona herbata jaśminowo-owocowa
Składniki:
- 4 torebki herbaty Jasmine Romance Green Tea Ahmad Tea London
- 1 l wody
- 180 g cukru trzcinowego
- 300 ml źródlanej wody naturalnie gazowanej
- 1 limonka
- ½ mango
- kilka kostek lodu
Przygotowanie:
Cukier rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, aby otrzymać gęsty roztwór. Zieloną herbatę Jasmine Romance Green Tea Ahmad Tea London zaparzamy w 800 ml wody przez 3-5 minut. Do tak przygotowanego naparu dodajemy gęsty, cukrowy syrop oraz pokrojone w drobną kosteczkę mango. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy mineralną wodę gazowaną i sok
ze świeżej limonki. Odstawiamy do ostygnięcia, a gdy herbata będzie letnia,
wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny. Po wyjęciu dodajemy kilka kostek lodu.
Mrożona herbata cytrynowo- malinowa
Składniki:
- 3 torebki herbaty Lemon&Lime Twist Ahmad Tea London
- 1 l wody
- 100 g cukru
- 15 łyżek stołowych naturalnego soku z malin
- sorbet cytrynowy
- sorbet malinowy
- kilka kostek lodu
Przygotowanie:
Wszystkie torebki herbaty Lemon&Lime Twist Ahmad Tea London zalewamy
gorącą wodą i parzymy przez 3-5 minut. Dodajemy cukier i dokładnie mieszamy,
aby całkowicie się rozpuścił. Następnie dodajemy 15 łyżek soku z malin
i odstawiamy napar do ostygnięcia. Gdy zrobi się letni, wstawiamy go do lodówki
na ok. 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy herbatę i dorzucamy do niej kilka
kostek lodu, 3 gałki sorbetu cytrynowego oraz 3 gałki sorbetu malinowego.