Deser leciutki jak pianka, pełen uroku i kolorów lata, a do tego prosty w wykonaniu. Stworzył go Bartosz Budnik, szef kuchni restauracji Romantycznej w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie. Spróbujcie, jak smakuje.
Składniki:
- Około 500 g ulubionych owoców
Sabayon:
- 150 ml białego wina
- 3 żółtka
- 90 g pudru z cukru
- wiórki ze skórki połowy cytryny
- 100 ml śmietany
Przygotowanie:
Wino, żółtka, cukier puder i skórkę cytrynową ubić w kąpieli wodnej tak, aby masa czterokrotnie zwiększyła objętość. Przełożyć ją do robota kuchennego i ubijać, aż do schłodzenia. Dodać bitą śmietanę i chłodzić w lodówce. Owoce świeże lub mrożone w zależności od ich wielkości pokroić na kawałki, przełożyć na talerz lub do kokilki czy miseczki. Polać przygotowanym sabayon’em. Można podawać na zimno lub zapieczone.
Na ciepło: zapiec krótko na górnym poziomie piekarnika w temperaturze 200oC.