Owocowe sabayon


_MG_5216.jpg_pressDeser leciutki jak pianka, pełen uroku i kolorów lata, a do tego prosty w wykonaniu.
Stworzył go Bartosz Budnik, szef kuchni restauracji Romantycznej w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie. Spróbujcie, jak smakuje.

 

 

Składniki:

  • Około 500 g ulubionych owoców

 

Sabayon:

  • 150 ml białego wina
  • 3 żółtka
  • 90 g pudru z cukru
  • wiórki ze skórki połowy cytryny
  • 100 ml śmietany 

 

 

 

Przygotowanie:

Wino, żółtka, cukier puder i skórkę cytrynową ubić w kąpieli wodnej tak, aby masa czterokrotnie zwiększyła objętość. Przełożyć ją do robota kuchennego i ubijać, aż do schłodzenia. Dodać bitą śmietanę i chłodzić w lodówce. Owoce świeże lub mrożone w zależności od ich wielkości pokroić na kawałki, przełożyć na talerz lub do kokilki czy miseczki. Polać przygotowanym sabayon’em. Można podawać na zimno lub zapieczone.

Na ciepło: zapiec krótko na górnym poziomie piekarnika w temperaturze 200oC.

 

Nie ma jeszcze komentarzy.

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.