Przepisem na pyszny mus na sosie z truskawek i szafranu z dodatkiem chipsów ze słodkich ziemniaków truflowych dzieli się Małgosia Sójka, cukiernik z Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie.
Mus czekoladowy
Składniki:
250 g czekolady 70%
250 ml śmietany 36%
4 białka
20 ml mleka
100 g cukru
Przygotowanie:
Posiekaną czekoladę w drobne kawałki powoli roztopić w metalowej misce na ciepłej wodzie o temperaturze max. 35 stopni. Ubić śmietanę, nie za sztywno. Zagotować mleko i schłodzić do temp 40 stopni. Ubić białka razem z cukrem, aż cukier się rozpuści. Dolać ciepłe mleko do czekolady i rózgą wszystko mieszać. Dodać śmietanę, ubite białko i szpatułą wszystko obracać, aż czekolada się całkowicie wymiesza z białkiem i śmietaną.
Mus przykryć folią plastikową i odstawić do lodówki.
Sos truskawkowy
Składniki:
200 g truskawek świeżych lub mrożonych
40 g cukru
parę pręcików szafranu
70 ml wina białego
mąka ziemniaczana
Przygotowanie:
Nastawić wino z szafranem i podgrzewać, aż prawie wyparuje. W blenderze rozdrobnić truskawki razem z prawie wygotowanym szafranem i cukrem. Wszystko jeszcze raz gotować i delikatnie zaciągnąć mąką ziemniaczaną, aby nie zrobić z sosu kisielu. Sos schłodzić i przechować w lodówce.
Chipsy z ziemniaków truflowych (fioletowe)
Składniki:
200 g ziemniaków truflowych
frytura
cukier puder
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić na bardzo cieniutkie plasterki, najlepiej maszyną do krojenia lub na mandolinie. Rozgrzać fryturę do 140 stopni C i plasterki wrzucać na olej pojedynczo. Tak długo trzymać we fryturze, aż cała woda wyparuje. Chipsy wyłowić z oleju i osączyć na papierowym ręczniczku.
Na talerz nakładamy sos, dużą porcję musu, szpikujemy mus chipsami i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego